5.12.2022 | понеделник | 04:04

Иван Гешев: Благодарение на Асоциацията на прокурорите днес сме по-сплотени и силни

Публикувано:

Сподели поста:

Гордея се с това, което Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) прави и ще продължава да прави – тя защитава и сигурен съм ще продължи да защитава достойнството и професионалната чест на българските магистрати, не само на прокурорите, заяви днес, 25.11.2022 г., главният прокурор Иван Гешев на тържествената конференция по случай 25 години от създаването на АПБ. Той поздрави членовете на съсловната организация с празника и отбеляза, че през изминалите години тя е постигнала много.


„Няма по-голяма подкрепа от това да бъдете защитени от колегите си, от приятелите си. Това дава импулс, сила да работиш в интерес на българските граждани, на върховенството на закона и в крайна сметка – на правосъдието“, добави Иван Гешев пред препълнената зала „Тържествена“ в Съдебната палата в София.


Главният прокурор подчерта, че и преди, и сега АПБ е подкрепяла не само прокурорите, но и всички колеги – съдии и следователи.


„Последните няколко години бяха трудни. Съдебната власт, част от която е и прокуратурата, е подложена на безпрецедентен политически натиск. Персонален, за съжаление, срещу конкретни магистрати“, подчерта Иван Гешев. Той поясни, че една от причините днес прокуратурата да изглежда по този начин – сплотена и в добра кондиция, е, че Асоциацията на прокурорите е защитавала колегите си.


„Подкрепя ги не само от политически, медийни и всякакъв друг вид външни атаки, но и от административен натиск“, посочи Иван Гешев.


„Асоциацията показа съпричастност, чувство, емпатия към проблемите на българските граждани, на българското общество и това е видно от инициативите, които предприе Асоциацията на прокурорите заедно с Камарата на следователите“, отбеляза главният прокурор. Той припомни кампаниите за даряване на кръв и кръвна плазма през 2020 г., както и много други благотворителни акции на прокурорите и следователите през 2020 и 2021 г. в разгара на пандемията от Ковид-19.


„Показахме, че освен че сме съпричастни, сме и българи. И се гордея с тези инициативи, с даренията, с изграждането на паметника на един приятел на България – американския президент Удроу Уилсън“, каза Иван Гешев .


Главният прокурор подчерта, че Асоциация на прокурорите и Камарата на следователите в България работят по проект за изграждане на паметник на българските юристи с основен принос за спасяване на българските евреи. Идеята е монументът да бъде готов следващата година, когато се навършват 80 г. от спасението на българските евреи – случай без прецедент в световната история.


Фактът, че Асоциацията на прокурорите в България съществува от 25 години означава, че тя върви по правилния път, подчерта Иван Гешев. Той изрази увереност, че организацията продължи да върви по него и в бъдеще, и ще се развива.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
предимно облачно
3.5 ° C
4 °
2.8 °
95 %
4.1kmh
75 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
8 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...