27.01.2023 | петък | 13:59

Иван Демерджиев: Прокуратурата не съдейства на правосъдното министерство

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев се оплака, че прокуратурата неглижира съдебното министерство и отказва да предоставя информация относно случайното разпределение на делата в държавното обвинение. Демерджиев възнамерява да внесе искане за търсене на дисциплинарна отговорност на прокурори, които не съдействат на ведомството.

„Исках информация по отношение на начина, по който те разпределят своите производства, след като имат претенции към съдилищата. Още лятото. Не, няма отговор, но три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха във връзка с кои правомощия на министъра го правим. Подробен отговор сме изпратили”, обясни той.

Демерджиев допълва, че комуникацията се води през заместник-главен прокурор, но реакция или действия на този етап няма.

“За мен това е неприемливо”, каза служебният правосъден министър.

През последните дни Демерджиев дава индикации за лоша връзка между прокуратурата и правосъдното ведомство. В края на ноември той се оплака, че всички сигнали за нередности, които служебното правителство е подало, се прескачат от държавното обвинение. Служебният министър неколкократно повдига темата и за оставката на главния прокурор Иван Гешев като при последния му коментар заяви, че ако Гешев не си подаде оставката доброволно, тя ще му бъде поискана през пленума на Висшия съдебен съвет.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....