27.01.2023 | петък | 06:22

Иван Ченчев: Трябва час по-скоро да се формира нов парламент 

Публикувано:

Сподели поста:

Направихме всичко възможно да има правителство. Тези, които не дойдоха на лидерската среща, не направиха всичко по силите си.

“Направихме всичко възможно по третия мандат, включително стъпка, която беше нетрадиционна до момента – лидерска среща, на която всеки да каже и да говори за политиките и за четирите приоритета, които оформихме и по които нямаше несъгласие. Не са направили всичко възможно тези, които не присъстваха на срещата.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев в предаването “Офанзива” по Nova News.  

Той подчерта, че на нея не се е търсила коалиция, а разговор как България да излезе от кризите. “Направихме този разговор. И след като няма съгласие, нямаме причина да държим България в ситуация на изпитания, а трябва час по-скоро да се формира нов парламент”, каза още Ченчев. 

“Работа на Бойко Борисов е какво ще прави с неговата партия и какви решения ще променя. Аз не му вярвам. Той много пъти чисто йезуитски е внушавал какво ли не, но няма да ни прикачи към ГЕРБ. Ние си имаме идеологическите различия, борили сме се с модела на ГЕРБ и дълго време бяхме единствена тяхна опозиция”, посочи социалистът. 

Депутатът от левицата бе категоричен, че в момента има модел “Радев”, който е овладял цялата държава. “Това води към притеснението ни – да не се получи така, както се чуват гласове, да се отива към президентска република. А това означава еднолично управление. Ние от БСП искаме да запазим парламентарната демокрация, защото за нас е важно мнението на всички и само така може да се достигне конструктивно до реалните мерки, които да помагат на гражданите и на бизнеса”, предупреди Иван Ченчев.  

По неговите думи служебният кабинет не трябва да прави политика. “Те отричат, че правят, а в следващия момент се казва, че трябва да се следва политиката на служебния кабинет. И нещо повече – те правят дългосрочна политика по отношение на самолети, оръжия, енергетика за години напред, за което категорично нямат право”, обърна внимание Ченчев.  

Според него президентската институция веднага трябва да разпусне Народното събрание. “То е в насипно състояние – никакви закони с консенсус не може да се приемат. Ние там сме идеологически различни и диаметрално противоположни формации. От БСП искаме мерки за хората, в следващия момент се вкарва Голодомора в Украйна. Това ли е най-важното в момента да се гледа в един парламент, който си отива?”, аргументира се народният представител от “БСП за България”. 

“Служебният кабинет не се погрижи за българите, замрази им доходите, не увеличи в степен, каквато трябваше и искаха синдикатите минималната заплата”, оцени работата на служебната власт Иван Ченчев. Той обърна внимание на противоречието, че вътрешният министър е искал от парламента средства за “Гранична полиция”, финансиране са искали и други министри, а в следващия момент служебното правителство не внася държавен бюджет.  

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...