fbpx
More

  Ивайло Калфин: Мерките в антикризисната програма включват и хаотични движения

  По думите му предвидените 2 млрд. лв. биха могли да се изхарчат по-ефективно

  Ивайло Калфин одобрява намерението на правителството да подпомогне финансово хората в условията на криза и растяща инфлация. Според него обаче мерките в антикризисната програма включват и хаотични движения, а предвидените 2 млрд. лв. биха могли да се изхарчат по-ефективно. Това коментира в сутрешния блок на БНТ бившият министър на външните работи и на труда и социалната политика.

  Той допълни, че инфлацията у нас е над 14%, а средната в ЕС – над 7% – затова трябва да си обясним защо инфлацията е толкова висока и тогава да се набележат мерки. “Мисля, че и по-ефективно може да се изхарчат тези 2 млрд. лв. При мерките трябва да има предвидимост до края на годината, включително и при по-лошо развитие на ситуацията. И другото – да се помогне най-вече на тези, които не могат повече да затягат коланите”, уточни Калфин.

  “Правителството няма нужда да вкарва в заблуждение хората, че с магическа пръчка цялата инфлация около нас, натрупана и заради ефектите от войната и все още неоправените след ковид ефекти, ще се компенсират изцяло от антикризисната програма. Цена ще има. Въпросът е тя да е поносима и да има чувство за справедливост в обществото.”, каза още той.

  Според него в условията на криза държавата трябва да помага на най-уязвимите, защото в противен случай, възстановяването след това ще излезе много по-скъпо.