fbpx
More

  Ива Митева от “Има такъв народ”: Не виждам Кирил Петков като премиер, но Стефан Янев е балансиран и с него се работи лесно

  "Вероятността за коалиция на протестните партии е 80%", коментира доскорошният председател на парламента

  Бившият председател на Народното събрание Ива Митева коментира евентуалната фигура на бъдещия министър-председател, около която протестните партии биха склонили да сформират коалиционно обединение след парламентарния вот през ноември. В ефира на Nova Митева защити тезата, че бившият икономически министър и основател на политическата платформа “Продължаваме промяната” Кирил Петков не е най-добрата опция.


  “Имайки предвид целият казус около него, не смея да твърдя,че това е най-добрият вариант. Ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство.”


  Обединител на протестните партии в ситуация на евентуална четирипартийна коалиция, която към момента социолозите очертават като най-възможна, Митева вижда в лицето на настоящия служебен премиер Стефан Янев.


  “Той е много умерен. Работих с него. Често се чувахме. Мисля, че е достатъчно балансиран”, обясни тя.


  На големия въпрос какви са реалните шансове протестните и алтернативни партии на последното политическо статукво да достигнат до консенсус и обединение, Митева заяви, че шансът за това е 80%.


  “Програмите ни с тях са много близки. Няма значение коя е първата политическа сила, ако тя няма достатъчен брой депутати. 12 години сме спъвани, а сега искаме да тичаме. Първо трябва да се научим да ходим бавно. Нека започнем стъпка по стъпка”, обясни тя.


  Митева коментира и отсъствието на Слави Трифонов от депутатските листи на формацията. Според нея Трифонов е дал ясно обяснение за нежеланието си да участва пряко в политическия процес, а “Има такъв народ” разполага с достатъчно експертен потенциал, който не се нуждае от един човек, който “да дърпа конците”.


  “Не вярвам на социологията, защото събитията са доста динамични. Смятам, че няма да имаме право да стоим в периферията и ще трябва да управляваме”, заключи бившият председател на Народното събрание.