fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:11:16
петък | 27.05.2022 | 18:11:16
28.8 C
София

Ива Митева: Няма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини

Това е инициатива на БСП, която ние не подкрепяме, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Няма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН преди заседанието на правната комисия в парламента, която обсъжда закриването на спецправосъдието на второ четене.

Към днешна дата ме притеснява повече внесеният Изборен кодекс, отколкото спецправосъдието, посочи тя. “Няма категорично консенсус. Имахме среща коалиционните партньори, на която “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Продължаваме Промяната” категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен”, каза Митева. Виждам, че вчера този законопроект е внесен, явно иска някой “ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат”, коментира тя.

Това е инициатива на БСП, която ние не подкрепяме, заяви пред журналисти председателят на ПГ на “Демократична България” Христо Иванов. За машинното гласуване той каза, че не бива да се отказват от нещо, което заедно са постигнали.

Председателят на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев от “Продължаваме Промяната” коментира за БТА, че определено е бил изненадан от инициативата на БСП. Аз не мисля, че такава промяна е необходима, защото много години се борихме точно това – да постигнем едно електронно гласуване, каза той. Според Матеев ще е връщане назад, ако се върнат хартиените бюлетини.

Вчера от БСП внесоха в парламента промени в Изборния кодекс, които предвиждат за всички видове избори в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване – с машини или с хартиени бюлетини.  Днес от партията съобщиха, че законопроектът е представен на коалиционните партньори и не фигурира в споразумението за правителство, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук