7.12.2022 | сряда | 14:41

Ива Митева: Няма да бъда ръководител на комисията по конституционни и правни въпроси

Публикувано:

Сподели поста:

Зам.-председателят на парламента Ива Митева заяви, че няма да ръководи комисията по конституционни и правни въпроси. Това коментира тя пред журналисти в НС. Според нея тази комисия трябва да бъде на най-голямата политическа сила.

Митева коментира, че комисията по конституционни и правни въпроси и комисията по бюджет и финанси трябва да започнат възможно най-бързо работа. Тя е убедена, че те трябва и да са по-големи като състав.

„Там са съдебната реформа, КПКОНПИ, въпроси, които сериозно трябва да започнем да обсъждаме, както и данъчните закони“, посочи зам.-председателят.

Според нея законодателните промени, които биха дали възможност за освобождаване на главния прокурор, както вчера анонсира министърът на правосъдието Надежда Йорданова, е постижимо, но само ако се работи и има воля за това.

„Много пъти сме говорили, че имаме конституционни пречки, внимателно трябва да бъдат извадени решенията на Конституционния съд – имаме наистина много работа“, посочи тя.

Митева каза още, че очаква и апелира до края на тази седмица да успеят да създадат постоянните комисии в Народното събрание. Това следва, след като миналата седмица депутатите гласуваха 24 постоянни комисии в правилника за работа на Народното събрание. Те са с две повече от броя им в 46-ото НС, където бяха 22.

Депутатите утвърдиха 24 комисии в НС | NewsONE

От думите й стана ясно, че коалиционните партньори все още не са се договорили кой и кои комисии ще оглави.

По отношение на предложението на „Демократична България“ за въвеждане на „зелен сертификат“ за депутатите и администрацията на Народното събрание, тя коментира, че то първо трябва да бъде обсъдено в ресорната комисия и след това да бъде гласуван в пленарната зала. Митева прогнозира, че това ще се случи в началото на януари.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...

Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха...

Иван Ченчев: Правителството на Радев започна орязване на социални придобивки

Президентът изтегли специалните сили от границата “Ние от БСП казваме, че е цинично онова, което се случи по отношение...