fbpx
More

  Ива Митева: Никола Минчев знае за поставянето на решетки на вратите на парламента от януари

  В петък Никола Минчев каза, че е разбрал за решетките от публикувани снимки в медиите, а разрешителното е подписано от главния секретар на парламента

  Председателят на Народното събрание Никола Минчев през цялото време е знаел за поставянето на решетки на официалния вход на парламента от месеци, и е подписал няколко докладни за монтажа им. Това заяви Ива Митева от “Има такъв народ” за БНТ.

  “Поисках да разбера каква е хронологията, тъй като човек от толкова дълго в администрацията, ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев – б.р.) е дал съгласие. Естествено, че знае и са се обединили в тази посока – да се поставят евентуално решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до главния секретар, той го е разпоредил за проучване на възможностите и за предприемане на действия, има докладни записки. Накрая завършва април месец с една докладна до председателя на парламента за компенсирани разходи в бюджета. Там изрично пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото “да”, това за администрацията означава, че има неговото разрешение”.

  В петък Никола Минчев каза, че е разбрал за решетките от публикувани снимки в медиите, а разрешителното е подписано от главния секретар на парламента. Ива Митева уточни, че 46-ото НС е приело поправка в правилника на парламента, според която всеки председател може да си назначи собствен секретар и екип.

  Митева заяви, че за много неща в управлението “Има такъв народ” научават в последствие.

  “Така беше и с националния план за приемане на еврото. При избора на гуверньор за БНБ много силно се коментираше за широката кампания за еврото. Тогава от ПП започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица отново е предвиден в реда на МС този план, без да е преминал през НС. С инат не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи”, каза още тя.