fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:19

Италия избира нов президент на 24 януари

Мандатът на настоящия държавен глава изтича в началото на февруари

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

На 24 януари италианският парламент ще избере нов президент на страната. Това съобщи председателят на долната камара Роберто Фико.

Седемгодишният мандат на настоящия държавен глава Серджо Матарела предстои да изтече в началото на февруари.

Woman 'knighted' for helping migrant kids - InfoMigrants
Настоящият италиански президент Серджо Матарела

Как се избира президент в Италия?

Президентът на Италия се избира на общо заседание на Камарата на депутатите и на Сената. Гласуването на общо 1009 души е тайно. На първия вот кандидатът за президент трябва да получи 673 гласа. 

При евентуално четвърто гласуване, е достатъчно абсолютно мнозинство плюс един или 505 гласа, на което разчита бившият премиер Силвио Берлускони, предлаган от дясното политическо пространство.

Вълна от негативизъм срещу бившия премиер

Срещу Берлускони беше организиран протест от движението “Пополо виола” (Popolo Viola), създадено по време на управление му като премиер, а всекидневникът “Il fatto quotidiano” направи подписка и припомни съдебните му дела.

Кандидати за президент на Италия са още настоящият премиер Марио Драги, министърът на правосъдието Марта Картабия и др., съобщава БНР. 

Берлускони заплаши, че ако Драги стане президент, ще има предсрочни избори. 

Матео Ренци с “Italia viva” обяви, че няма да гласува за Берлускони, а за лидера на демократите Енрико Лета.

За избора на държавен глава е нужно широко мнозинство, иначе може да падне правителството. До момента в парламентарните групи няма единомислие. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img