fbpx
More

  Испанското правителство връща пари от глоби за неспазване на ковид мерките

  Властите търсят банковите сметки на всички наказани

  Испанските власти създадоха екип, който да върне всички глоби, наложени на гражданите по време на локдауна при първата вълна на пандемията от Ковид-19 миналата година. Министерството на териториалната политика е наредило на служителите си да обявят несъбраните до този момент глоби за недействителни, информира БНР.

  След като Конституционният съд обяви първият локдаун в Испания за противоконституционен, изпълнителната власт създаде работни екипи с представителите на данъчната агенция, министерствата на икономиката, финансите и териториалната политика. Те трябва да намерят начин да открият банковите сметки на всички глобени хора и да им възстановят сумите.

  Обявеното с Кралския указ от 14 март 2020 г. извънредно положение даде възможност на държавните сили и органи за сигурност, регионалната и местната полиция, да санкционират гражданите, които са напуснали домовете си без основателна причина.

  Тогава бяха издадени близо 1 142 000 наказателни акта, като едва 173 000 от тях са приключили с плащането на глобата, при обработени около 482 000 постановления. Останалите сега ще бъдат обявени за недействителни. Най-много са глобените в Андалусия и Мадрид, а най-малко в Сеута и Мелия.

  За връщането на средствата местните власти на всички автономни региони си сътрудничат с централното правителство. Изключение правят само Каталуния и Страната на баските, тъй като те имат прехвърлени от Мадрид права сами да разрешат казуса.