fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:17:21
петък | 20.05.2022 | 00:17:21
11.3 C
София

Испания обмисля изпращането на изтребители в България заради кризата с Украйна

Страната вече изпрати бойни кораби в Средиземно и Черно море в подкрепа на Алианса

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Испанският кабинет обмисля възможността за изпращане на бойни самолети на територията на България, които да подсилят оперативните възможности на НАТО в региона заради нарастващото напрежение по границата между Русия и Украйна. Въпреки дадената заявка, обаче, средиземноморската държава все още разчита на дипломатическо решение на кризата.

“Такива самолети има в Испания и в Литва. Трябва обаче да се каже, че участието на Испания, подобно на това на НАТО и неговите членове, е от години, но при всички случаи трябва да се търси дипломатичен подход и да има деескалация на напрежението”, заяви испанският министър на отбраната Маргарита Роблес.

Испания вече изпрати военни кораби да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море.

Местните медии обясняват, че страната иска да изтегли напред във времето участието си в постоянните военноморски групи на Алианса, а в България възнамерява да изпрати изтребители Eurofighter до края на февруари.

По предварителни очаквания испанските изтребители у нас ще извършват операции по “наблюдение на въздушното пространство на съюзник” заради близки прелитания на руски военни самолети, които се озовават в зоната на отговорност, без да се идентифицират.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук