fbpx
More

  Искрен Веселинов: Търговците на електроенергия да внасят 80% от свърхпечалбите си за компенсиране на потребителските сметки

  Като мотиви за това искане той посочва, че на енергийната борса цената за небитови потребители вече достигна психологическата граница от 1000 лева

  Парламентът и Министерство на енергетиката спешно трябва да приемат законодателни промени. Това се казва в писмо на Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО и член на Парламентарната комисия по енергетика в 43-тото и 44-тото НС до министъра на енергетиката и председателя и членовете на Комисията по енергетика в парламента. Той е изработил и предлага конкретни законодателни текстове, които прилага. Това съобщиха от пресцентъра на движението.

  За постигане на тази солидарност с потребителите, Веселинов предлага освен съществуващия Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да се създаде нов фонд „Сигурност за потребителите на електроенергия“, който също да се управлява от управителния съвет на фонд СЕС.

  „Условия за получаване на компенсации от фонд СПЕ да са налице, когато изтече месец, в който средната пазарна цена на електрическата енергия, на която местен потребител се е снабдявал превишава с повече от 25% прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР и е в сила от 1 юли за текущия ценови период.

  Съответно производителите и търговците на електроенергия да правят вноски във фонда в размер на 80% от разликата между продажната цена и нормалната им рентабилност, пояснява смисъла на предложената законодателна промяна съпредседателят на ВМРО.

  Като мотиви за това искане той посочва, че на енергийната борса цената за небитови потребители вече достигна психологическата граница от 1000 лева и продължава да расте, което поставя на колене бизнеса. Общини, училища, детски градини и болници също са изправени пред невъзможността да функционират нормално. За сметка на това енергийните дружества реализират небивали печалби, особено търговците, специализирали се да купуват евтин ток и да го продават с баснословна надценка.

  Припомняме, че облагането на свръхпечалбата на производителите и търговците на електроенергия е една от мерките, които експертите на ВМРО предложиха като мярка за овладяване цената на тока още през лятото. Още тогава беше ясно, че с палеативни държавни грижи, енергийната криза няма да бъде овладяна.