“Когато едно дете е изложено дълго време пред екран, се наблюдават много сериозни проблеми от физиологично, физическо и психическо естество. Това води до сериозни психически и личностни изкривявания.”

Това сподели председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова в предаването “Денят започва” по БНТ.

Тя е патрон на инициативата “Внимание, дете пред екрана!” на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в Пловдив.

“Целта на кампанията е да алармираме обществото и да накараме младите родители да мислят по тези теми и да предприемат действия, да предизвикаме дискусия в системата на образованието”, обясни Анастасова.

Председателят на парламентарната образователна комисия заяви още, че децата, които прекалено дълго стоят пред мониторите, страдат от невъзможност за концентрация на вниманието и че впоследствие в тях се натрупва тревожност, агресия, имат ценностни проблеми, тъй като изграждат култ към материалното, имат превратни представи за смъртта, за живота, за победата, за загубата.

“Искайки всичко да се случи веднага, проявяват агресия, когато това не се случва в реалния живот. Затова, обръщайки внимание на всички тези неща, апелът към родителите ми е: Ограничете престоя на детето пред екрана! Има много други неща, които можете да правите заедно”, апелира Ирена Анастасова. 

По нейните думи трябва да се съчетае опитът на аналоговите поколения с новия опит, придобит от дигиталните поколения. Тя  посочи, че поколението Z има спомени, когато технологиите тепърва са навлизали и имат база за сравнение с живота преди дигитализацията.

“Трябва да насочим вниманието на тези млади родители към това, защото, ако това поколение не успее да го направи, следващото поколение Y, които ще станат родители, вече за израснали изцяло в дигитална среда и нямат представа от аналоговия свят. При тях вече няма база за сравнение и ще стане неовладяем процесът”, предупреди Анастасова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here