fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 19:11

Иран постави условия за възстановяване на ядреното споразумение

След като Доналд Тръмп извади САЩ от споразумението, Техеран наруши спогодбите и продължи да добива обогатен уран

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Преговорите за възстановяване на ядреното споразумение между Иран и европейските държави и САЩ ще стигнат до задънена улица, освен ако Вашингтон не даде гаранции, че този път няма да напусне пакта. Това заяви ръководителят на върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамкани.

“Американският президент изглежда, че не е готов да даде гаранции. Ако настоящата ситуация се запази, резултатът от преговорите е ясен”, написа в социалната мрежа Twitter Шамкани.

Европейските държави и Вашингтон са в очакване Техеран да насрочи дата за възобновяване на разговорите, които бяха планирани за края на ноември.

През април, Иран и шест европейски държави поставиха началото на нови разговори за възстановяване на споразумението, от което американският президент Доналд Тръмп изтегли Америка преди три години. Впоследствие, Вашингтон наложи икономически санкции, които удариха иранската икономика. Постигнатото в австрийската столица през пролетта беше замразено през юни, когато на президентските избори в Иран спечели консервативният антизападен кандидат Ебрахим Раиси.

Темата за американските гаранции, че Вашингтон няма да напусне споразумението бяха във фокуса и на разговорите във Виена. Към момента САЩ и европейските държави приканват Техеран да се върне към преговорите, тъй като ядрената програма на ислямската република достига до рамки извън допустимите в заложените текстове от споразумението.

След наложените санкции от Доналд Тръмп, Иран наруши сделката, като възстанови запасите от обогатен уран и инсталира усъвършенствани центрофуги за ускоряване на производството. Тогавашният държавен глава в Техеран пък заяви, че “Тръмп ще съжалява за стореното”.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here