fbpx
More

  Иран обмисля възможността да изнася газ за Европа

  Това заяви днес служител от министерството на петрола на фона на скок в цените на енергията, предизвикан от войната в Украйна

  Иран проучва възможността да изнася газ за Европа. Това заяви днес служител от министерството на петрола на фона на скок в цените на енергията, предизвикан от войната, водена от Русия в Украйна, предаде Франс прес.

  „Иран проучва темата, но още не сме стигнали до извод“, заяви зам.-министърът на петрола Маджид Чегени, цитиран от официалната пресагенция на министерството Шана.

  „Иран все така се стреми да развива енергийната дипломация и да разширява пазара“, добави той.

  Енергийната индустрия на Иран, чиито доказани резерви на газ са сред най-големите в света, е под ударите на американски санкции от 2018 г., когато Вашингтон се оттегли от Виенското споразумение за ядрената програма на Техеран, сключено през 2015 г. от Ислямската република с великите сили.

  Нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика главоломно поскъпване на петрола и газа; много от индустриите на европейските държави са в зависимост от енергийните ресурси на Русия.

  Ситуацията се изостри в сряда, когато Киев заяви, че Русия е прекъснала газовите доставки през ключов транзитен хъб в Източна Украйна.

  Миналата година ЕС получи близо 155 милиарда куб. метра руски газ – 45 на сто от общия му внос в общността, припомня БТА.