fbpx
More

  Иракският премиер оцеля след опит за убийство с въоръжен дрон

  Засега никой не е поел отговорност за нападението

  Премиерът на Ирак Мустафа ал Казими оцеля при опит за убийство чрез атака с въоръжен дрон срещу резиденцията му в Багдад. Според два официални източника седем души от охраната на премиера са получили наранявания при нападението в строго охраняваната Зелена зона в иракската столица.

  Впоследствие Казими написа в Twitter, че се чувства добре и е “сред своя народ”. По думите му “ракетите на предателството” няма да разколебаят “героичните сили за сигурност”. Премиерът призова съгражданите си да запазят спокойствие и сдържаност в името на Ирак.

  Междувременно саудитското министерство на външните работи осъди нападението срещу иракския премиер, като го определи като “страхлив терористичен акт”, предаде Ройтерс.

  Али Шамхани, секретар на иранския Върховен съвет за национална сигурност, също порица нападението. Той заяви в Twitter, че посегателството срещу живота на иракския премиер е “нов опит за преврат, който трябва да бъде проследен обратно до чуждестранни центрове за анализи”, без да съобщава подробности.

  Не е известно кой стои зад нападението и засега никой не е поел отговорност за него. То става по време на поредното противопоставяне между силите за сигурност и проирански шиитски милиции, които от близо месец лагеруват извън Зелената зона.

  Те оспорват резултатите от парламентарните избори, в които претърпяха поражение.