fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:35

Интерпретативно съчинение по стихотворение на Димчо Дебелянов или есе писаха зрелостниците на матурата по БЕЛ

Зрелостниците обясниха, че есето, което се е паднало на днешния изпит, е озаглавено "Тежестта на думите"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Интерпретативно съчинение на тема “Споменът – скръб и утеха” по стихотворението на Димчо Дебелянов “Аз искам да те помня все така” писаха зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха за БТА ученици от столични училища, които вече си тръгнаха от изпита.

Зрелостниците обясниха, че есето, което се е паднало на днешния изпит по български език и литература, е озаглавено “Тежестта на думите”. Изпитът продължи до 12:30 часа.

Между две различни теми имаха възможност да избират зрелостниците днес на матурата по български език и литература в зависимост от това дали пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението е по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есето включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаването на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 точки, а затворените въпроси – 22 точки. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка “Среден (3)”. Досега за това бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

В Министерството на образованието и науката тази сутрин беше генерирана изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня от Министерството на образованието и науката. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

Изпитът в 12-и клас започна в 8:30 часа и на него се очакваше да се явят над 46 000 зрелостници в цялата страна. В столицата държавният зрелостен изпит по български език и литература се провежда в 88 училища. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img