fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 01:18

Женският клуб за култура “Оранта” подпомага интеграцията на украински бежанци в България

Целта на клуба е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Женският клуб за култура “Оранта”, който тази вечер беше официално открит, подпомага интеграцията на украински бежанци в България. Той е част от интеграционен център “За доброто”, който работи от пет месеца. Това каза пред newsONE председателят му Росица Генчовска. 

“Целта на създадения клуб е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната и намерили убежище в България”, посочи тя. 

Според нея в центъра има много хора на изкуството, който имат нужда от съпричастност и възможност да общуват с български граждани.

Поетесата и преводач Анна Багряна коментира, че откриването е посветено на творчеството на Елисавета Багряна, а целта е да се представят произведенията ѝ както в оригинал на български език, така и на украински език. 

Генчовска разказа, че “Оранта” ще организира срещи на всеки две седмици и анонсира, че следващата ще бъде посветена на карикатурата.

“Ще бъдат организирани активности с хора на изкуството, арт-работилници, посещения на театър и опера, музеи и изложби”, добави още тя.

Клубът предвижда още: срещи с психолози, юристи, медицински специалисти дори и с представители на изпълнителната и местната власт.

Председателят на женския клуб заяви, че общината изпраща представители на бюрото по труда, които помагат за намирането на работа на украинските бежанци.

“Всички имат желание да работят, но трудно се намира работа, заради езиковата бариера. В тази връзка ние провеждаме курсове по български език”, каза Генчовска.

Анна Багряна добави, че интересът към езиковия курс е голям, затова от “Оранта” предвиждат разкриване на групи за деца, тийнейджъри и възрастни.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img