fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:45

Инфлацията в Обединеното кралство с рекорден връх от 40 години

Централната британска банка се очаква да повиши рекордно и лихвения процент

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Банк ъв Ингланд” вероятно ще повиши още днес основния лихвен процент с 50 базисни пункта, до 1,75 на сто, за да укроти галопиращата инфлация във Великобритания, информира Си Ен Би Си.

Това би било най-голямото еднократно увеличение на водещата лихва на Острова от 1995 г. и първото й повишение с 0,5 процентни пункта, откакто централната банка в Лондон стана независима от британското правителство през 1997 година.

На фона на покачващите се цени на храните и енергията инфлацията в Обединеното кралство достигна през юни 9,4 процента на годишна база – най-високото й равнище за последните 40 години. 

Ако на днешното си заседание централната банка в Лондон предприеме по-категорични действия за затягане на паричната политика, то тя ще се доближи до курса, зададен от Управлението за федерален резерв на САЩ и Европейската централна банка, които през миналия месец повишиха основните си лихви съответно със 75 и 50 базисни пункта.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img