fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 13:43

Има такова дясно колкото “Има Такъв Народ”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Да подпалим флогистона. Да обезвъздушим етера. Да пресучем усуканото. Да обединим дясното.

Все повече се говори за обединение на дясното. Кое дясно? Онова, което е усукано и трябва да се пресуче, като се обезвъздуши етера и се подпали флогистона ли?

Къде го видяхте това дясно ?

ГЕРБ десни? Ама верно ли, бе ? И най-фанатичният и мракобесен квартален комунистически деятел, не говорим за ония от Държавна Сигурност, а също и за придворните поети и писатели около някогашния първи партиен и държавен ръководител, не е хвалил Тодор Живков и социализма му така, както го хвали Бойко Борисов. Той бил антикомунист – хайде да не припомняме кога се отказа от членството си в БКП.

Беше изчислил някой, че в ГЕРБ има повече бивши членове на бившата Комунистическа Партия, отколкото в БСП.

Да речем, че това са подробности. Ето и същественото :

Лявото е обединение на властите около един вожд,  сливането им до единовластие. Дясното е разделение на властите. Ще отрече ли някой, че при Борисов имаше сливане на законодателната и изпълнителната власт – че неговите депутати бяха като крепостни, които той можеше да раздава при случаи, и на които можеше да промени подготвяното с месеци гласуване само с едно обаждане по телефона.

Ще отрече ли някой, че при предишното управление изпълнителната и съдебната власт, или поне изпълнителната власт и прокуратурата се сляха в орташкото единовластие на двама души – Борисов и Гешев.

Дясното е съревнование, при което печели най-добрият. А когато обществената поръчка печели онзи, който е най-близо до властта няма ляво и дясно. Има корупция.

При истинското дясно няма вождове, има председатели, а председателят е пръв сред равни. Ако той си подаде оставката, на негово място след честна надпревара идват други. Така стана при консерваторите в Англия след оставката на Борис Джонсън. А какво ще остане от ГЕРБ без Бойко Борисов? А какво ще остане от Има Такъв Народ без Слави Трифонов? Какво би останало от Възраждане без Копейкин (И без много, много копейки). Същото, което остана от НДСВ без Симеон Сакс Кобургготски.

Нищо няма да остане.

Просто защото това не са истински политически партии, а обществени образувания с доста различни от политика цели, които могат да бъдат достигнати по политически път, обаче.

Колкото и невероятно, странно, причудливо и неприемливо да изглежда, в България като истинска политическа партия се извява най-вече БСП. Може отношението на социалистите към войната в Украйна да е неприемливо, може тежненията към Русия на БСП да са възмутителни, може доста от вижданията на социалистите да са също неприемливи, но те си имат и устав, който спазват, и действащо политическо устройство (организация), и събрания с неизбежните обсъждания и неизбежните пререкания, и Национален Съвет, който взема решения, и с който останалите се съобразяват. Въобще Корнелия Нинова успя да направи две важни неща за партията си: първо – освободи я от финансови и икономически обвързаности, второ – измъкна я от образа й на партия на статуквото.

А как се вземат решенията при “Има Такъв Народ”? Знаеха ли, например, Ива Митева и Каримански, какви ще ги избълва Слави Трифонов по телевизора си,  имали ли са те възможност да обмислят и обсъдят последствията от Трифоновските келешлъци (ама защо журналистите не ги попитаха, а ?). Дали се е допитал Трифонов до своите съпартийци за намеренията си, или се е допитал до други едни хора, примерно ония, които не му търсят сметка за необявените доходи, или ония, които дават пари за телевизията му? И те сега какви са? Леви или десни? Ами никакви не са. Нямат свои възгледи, нямат свои виждания, няма такъв народ, има Свита на Слави, която ходи след него и след прищевките му така, както разни дашни мацки ходят след рок-звездите (в случая звездата е чалга).

При ГЕРБ, обаче, има партийни събрания. Те протичат така: Бойко Борисов държи реч, всички бурно му ръкопляскат. След това друг някой, примерно Томислав Дончев държи реч, всички пак ръкопляскат, макар и не така бурно. После Бойко казва шега и всички се хилят, макар и малко зорлемски. После Бойко заявява, че ония, другите, са шкембаци, негодяй, лъжци и крадци, които са откраднали милиони и милиарди (ама иначе той е против омразата и разделението на нацията). Всички се кикотят и ръкопляскат. Следва гласуване. Всички гласуват “за” това, което им е казал Бойко Борисов. Тези събрания не ви ли припомнят нещо? За най-младите вероятно няма какво да помнят. На тях разясняваме – така протичаха конгресите на Българската Комунистическа Партия.

Бойко Борисов – десен? Може… Зависи… Ако далаверата е вдясно Бойко деснее, ако е вляво – левее, ако е в зеленото- зеленее, а понякога и беснее. Ами че със забраната си за изследване на шистов газ в България той би могъл тутакси да влезе в Зеления интернационал.

Има един Харалан, дето много си пада по ГЕРБ (нека се направим, че не знаем причината), та той си го каза: ” трябва да се примирим с това, че Бойко е вожда на племето”. Сравнително точно казано. С един пропуск. Трябваше само да прибави “тяхното” към “племе”. Защото е вожд на “тяхното племе”.

При скандалния уж запис на Христо Иванов и сбирката на парламентарната му група, запис, в който нямаше нищо скандално, можеше да се чуят едни съвсем човешки и естествени за единомишленици думи: “Какво мислите, какви предложения имате, какво да правим? “. Което показва, че при всичките си кусури ДБ е съвременна партия, а не племе с вожд.

“Продължаваме Промяната” тепърва ще се регистрира като партия, тя се появи поради съвсем определени и никак временни обществени нужди, но вече може да се каже, че е по-скоро дясна, отколкото лява, доколкото набляга  върху вложенията и  производството, а не върху разпределението на пари и средства (това, че подпомага социално слабите по никакъв начин не означава, че е лява, оставете марксическите постановки). А че не е вождистка партия е ясно, от Кирил не става вожд, нито от Асен.

Кой тогава е десен – ДПС ли? ДПС са толкова десни, колкото са либерали, а са толко либарали, колкото са партия, тоест никак. Те са етническа завера за разпределяне на порции, това всички го знаят, макар и никой, освен ония от ПП и ДБ да не го казва, щото достлука с ДПС може да се окаже и доходоносен, начи, рийшли.

За руската партия “Възраждане” да не говорим. Те са путиняци и толкова. Странно и многозначително е това, че нито някой – нито от ГЕРБ, нито от ИТН, нито от БСП не е казал и дума против тях.

Та какво ти дясно обединение бе, джанъм. Къде го виждате това дясно? Има такова дясно, колкото “Има Такъв Народ”.

Преди изборите много ще го дъвчат и джвачкат, обаче, пустото му дясно, разните политолозчета, социолозчета и най-вече антрополозчета. Защото тук има пиниз. Да забравим, значи, всякакви поревки за правова държава,  всякакви разследвания и изисквания към Гешев и прокуратурата, всякакви напъни за борба с корупцията и да се обедини всичкото дясно (с ГЕРБ на Бойко Борисов, разбира се) в името на голямата цел. Коя е тя? Ами дясното обединение, разбира се.

Или пък в името на друга, още по-голяма и още по – величава цел. В името на евроатлантизма. Което си е пак същият пиниз. И между другото Бойко Борисов обяви, че Газпром е спрял газа за България, защото в управлението имало “ястреби”. И пак между другото – по въпроса за газа от Русия Корнелия Нинова и Теменужка Петкова са на един акъл.

Иначе преди изборите ще събират и изваждат разните политолозчета, социолозчета, антрополозчета, разбирачи и всякакви подобни, ще се пънат над аритметиката, миличките, като ученички в пети клас, за да изчислят възможните мнозинства и политически съдружия. И няма да разберат основното.

Какво управление ще имаме, каква власт и каква България, ще се разбере, когато дори ония, които досега не са гласували, ще трябва да заложат. Или на предишното племенно управление, начело с вожда, когато заедно с примирението, че ще си останем последни в Европа по всички показатели, ще имаме, макар и донякъде привидно, сигурност и спокойствие. С хитруване и нагаждане, и към Европа, и към Русия. Или ще заложат на едно съвременно управление, което ще се стреми към правов ред, справедливост, преодоляване на корупцията и догонване на развитите държави. С всичките опасности и с цялата несигурност, присъщи на промените. И без нагаждане към “ония”. Което на тези избори може да не стане, може и на следващите, които няма да се далече, пак да не се получи, но вече на третите няма как да не стане.

Защото това е изборът, а не лявото или дясното.

Като си остава в сила приказката, че който избере хляба пред свободата, губи и свободата, и хляба.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иво Беров
Иво Беровhttp://www.newsone.bg
Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам - във в. "Демокрация". По това време сатиричният му коментар "Хей, Лице" изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една генерация млади журналисти.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here