fbpx
More

  Илон Мъск: Дарявам 6 млрд. на ООН, ако ми докажат, че с тях ще спрат световния глад

  Милиардерът иска публичност на финансовите отчети на организацията

  Един от най-богатите хора в света Илон Мъск обяви, че има готовност да дари 6 милиарда долара на ООН, но при условие, че от организацията му докажат, че с тези пари ще бъде решен проблема със световния глад.

  Миналата седмица той отново оглави класацията на милиардерите на списание Forbes, а веднага след това изпълнителният директор на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли заяви в социалната мрежа Twitter, че “за да се предотврати гладната смърт на 42 милиона души са нужни 6 милиарда долара”.

  Бийзли призова за помощ Мъск и съоснователя на Amazon Джеф Безос, които оглавяват индекса на милиардерите.

  “Ако ООН може да обясни как 6 милиарда долара могат да решат проблема с глада в света, аз съм готов да продам от акциите на Tesla сега и да го реша. Но финансовите отчети трябва да бъдат отворени, така че обществеността да може да види как точно се изразходват парите”, отговори Мъск в своя Twitter профил.

  Самият Бийзли отвърна бързо, като каза, че има готовност да се видят “където и да е – на Земята или в Космоса” – и че парите няма да решат окончателно проблема с глада, но ще предотвратят геополитическа нестабилност, масова миграция и ще спасят 42 милиона души, които в момента са заплашени от гладна смърт.

  Мъск е главен изпълнителен директор на аерокосмическата агенция SpaceX, както и на компанията за електромобили Tesla, която миналата седмица се присъедини към елитната група компании в света, оценявани на над 1 трилион долара.

  Сумата от 6 милиарда долара би била съвсем малка част от настоящото нетно богатство на Мъск от 311 милиарда долара и под 9,3-те милиарда долара, с които е нараснало богатството му само за последните седмици.