Вицепрезидентът Илияна Йотова беше удостоена със званието „почетен гражданин“ на румънската община Винга. Това съобщиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

 „Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България“, заяви кметът Йоан Негрей на тържественото заседание на местния съвет.

 Един от членовете на съвета е от български произход. Около 600 етнически българи живеят в община Винга, те пазят българските традиции, език и култура. Първите българи се преселват в Румъния преди три века, бежанци след Чипровското въстание. Банатските българи са най-старата диаспора в северната ни съседка. Йотова връчи на кмета Негрей почетния плакет на вицепрезидента.

„Румънската държава е създала всички условия за гарантиране правата на малцинствата – така, както подобава на държава член на Европейския съюз. Българите са вписани в Конституцията, имат право на самоопределение, на преподаване на майчин език и съхраняват своите традиции и култура“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че в днешните трудни времена добросъседството е залог за мир.

„Зарекъл съм се, докато съм кмет, общността във Винга да живее в мир, разбирателство и уважение, независимо от своя етнос и националност“, заяви Йоан Негрей.

„Днес с Вас ни посещава България“, обърна се към вицепрезидента Йотова Георги Наков – депутат от българското национално малцинство и почетен консул на България в град Тимишоара.

Илияна Йотова е на посещение във Винга по повод 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица“, изградена от банатските българи. В нея са запазени реликви от 1703 г., пренесени от българите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here