28.11.2022 | понеделник | 16:23

Илияна Йотова: Правителството допусна грешки при настаняването на бежанците

Публикувано:

Сподели поста:

„Правителството допусна грешки при настаняването на бежанците. Това не ни прави чест като държава. Грешки, които правителството допусна още при самото настаняване на тези хора. България, както и всички други европейски страни, трябва стриктно да спазва директивата за временното настаняване, което дава определени права на бежанците, които бягат от конфликт и войни. Още от самото начало беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, рано или късно ще създаде проблеми.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при посещението си във Враца по повод честването на няколко паметни годишнини на най-старото светско училище СУ „Христо Ботев“, предаде БНТ.

Доста по-рано тези хора трябваше да бъдат подготвени, да им бъде дадена възможност да потърсят сами свои квартири. Тези, които искат трайно да се настанят в България, да им се предостави възможност за работа и възможност децата да посещават училище и детски градини, така както повеляват правилата на тази директива. Както винаги правят всичко в последния момент и виждате резултатите – доста за мен недостойни изказвания във всякакви посоки, което не ни прави чест като държава. Няма да ескалира само в ситуация, ако много бързо се намерят тези решения и не се използват глаголи и думи като разселване“, заяви вицепрезидентът.

Днес вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на празника на Средно училище „Христо Ботев“ във Враца. 2022 г. е паметна за школото – отбелязват се 200 години първо светско училище, 175 години класно училище, 115 години Врачанска пълна окръжна мъжка гимназия.

„През 1822 г. в тъмнината на робството се раждат светините на просвещението. Прозорливи хора са знаели, че без знание няма нация, няма бъдеще“, заяви Йотова в приветствието си и подчерта, че българското училище е клада на познанието, чиято жарава никога не се превръща в пепел.

Към учителите вицепрезидентът се обърна с думи на благодарност: „Вие сте днешните пазители на богатата българска духовност и култура. Освен на познание, учите децата ни да бъдат хора. Без вас няма развитие за България.“

Илияна Йотова благодари на директора на училището Виктор Кръстев за активната дейност за развитието на училището. Вицепрезидентът разгледа два нови модерно оборудвани кабинета по природни науки и химия.

 „Чрез модерните технологии учениците имат възможността да надникнат в своето бъдеще“, посочи Йотова.

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха...