fbpx
More

  Илияна Йотова поведе най-дългото хоро в Копенхаген

  Вицепрезидентът откри VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България

  „Звучният български език, богатите български традиции ни отличават в калейдоскопа от световни култури. Българите, където и да живеем по света, винаги ще бъдем част от духовната империя България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“, който събра участници от 28 танцови състава от цяла Европа. Това съобщиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

  Илияна Йотова поведе и традиционното най-дълго хоро в датската столица, организирано от група за народни танци „Дилмана“.

  „Дошло от сложния свят и магия на траките, българското хоро и днес ни кара да се чувстваме част от всемира, кара ни да се сливаме с безкрайната сила на вселената. С музика, ритъм, движение, хванати за ръце, създаваме обща енергия, възбуждаме дълбоко закодираната човешка същност и желание да бъдем заедно, да усещаме, че сме българи. Това е нашият свещен ритуал за единение“, заяви вицепрезидентът и посочи, че на хорото в Копенхаген мислено се хващат още много сънародници.

  „Където и по света да се срещна с наши сънародници, няма по-голямо вълнение и щастие, когато чуя звучната и красива българска реч, когато гледам българските народни танци и слушам българските народни песни, изпяти от най-малките българчета – немалка част от тях родени зад граница, но запазили българското благодарение на своите родители“, сподели Йотова в приветствието си.

  „Древна традиция е да се излиза на мегдана. Това не е само място за срещи, за хора. Мегданът е метафората за човешкия живот, на собственото ни битие, където се срещат хора, биографии, страсти, чувства, добро и зло, любов, където се определят съдби. Тук си дават среща хилядолетни обреди, обичаи, традиции. Затова е много важен българският мегдан, тук си даваме среща ние, българите, и за мен няма друга България, защото всички сме един народ, а в дни като днешния „заедно“ звучи още по-силно“, посочи вицепрезидентът.

  Съборът се посвещава и на 90-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Кралство Дания. Вицепрезидентът благодари на посланик Светлан Стоев и българското посолство за активната дейност.

  По-рано Йотова разговаря с ръководството на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина. Обсъдена беше необходимостта асоциацията да получи статут, за да може да участва в съвместни проекти с българската държава. От асоциацията поискаха по-тесни връзки с България за обмяна на опит. Илияна Йотова предложи такъв тип асоциации да се включат в предстоящата промяна на Закона на българите в чужбина.