fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:06

Илияна Йотова откри документална изложба за софийския период на Кемал Ататюрк

“В днешните трудни и противоречиви времена трябва да четем от пожълтелите страници на историята”, каза тя

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

В днешните трудни и противоречиви времена трябва да четем от пожълтелите страници на историята, там са поуките и посланията към днешния ден. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Държавна агенция „Архиви“ документалната изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)”. В приветствието си Йотова посочи, че архивните документи ще се радват на широк обществен интерес, ще привлекат и вниманието на специалисти, посветени на историята на България, на Турция, на цяла Европа. Това съобщиха от прессекретариата на Румен Радев.

„Изложбата разкрива нови щрихи от живота и дейността на един от най-големите държавници Мустафа Кемал Ататюрк. Пребиването му в София е в един много труден период от началото на 20 век, между войните, когато се решават съдбините на балканските народи“, заяви вицепрезидентът. Тя изтъкна, че архивните документи прибавят допълнителни щрихи за началото на българо-турските отношения в период, скоро след възкръсването на свободната и независима българска държава на политическата карта на света. „Ататюрк е архитект на тези отношения“, отбеляза вицепрезидентът и цитира негови знаменателни думи: Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here