Задълбочаване на контактите между българските университети и Западния университет в Тимишоара, възможностите за разширяване на обмена на студенти по програмата „Еразъм+“, сътрудничеството в рамките на Европейската университетска мрежа – това бяха основните теми на разговора между вицепрезидента Илияна Йотова и ръководството на учебното заведение.

Йотова е в Румъния за срещи с банатските българи, съобщиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

Вицепрезидентът изрази надежда, че до началото на следващата академична година ще бъде изпратен лектор по български език, за да се възобнови дейността на лектората по български език, история, култура и цивилизация.

„Създадохме лектората, за да подчертаем ролята на българското национално малцинство в Банат“, подчертаха от ръководството на Западния университет.

Йотова предложи две конкретни идеи за задълбочаване на сътрудничеството. Тя представи пред ръководството на университета т.нар. европейски културни маршрути – програма, по която работи основно Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Вицепрезидентът предложи създаването на аналитични центрове на двустранно ниво за съвременна политика.

По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за разработка на научни програми. Йотова изтъкна сериозния акцент върху развитието на науката, който България е поставила в Националния план за възстановяване и устойчивост. „Народ, който няма наука, няма и бъдеще“, посочи ректорът Марилен Габриел Пиртя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here