fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 05:58

Илияна Йотова дискутира проблемите за интеграцията на българите в Лондон

Вицепрезидентът и представители на местните власти и неправителствени организации се срещнаха на „Дондуков“ 2

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на местните власти и неправителствени организации във Великобритания обсъдиха проблемите за интеграцията на българската общност в Лондон. Срещата се проведе на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

В разговора участва и българинът Нишан Джингозян, който работи за две районни кметства в Лондон и основната част от дейността му е свързана с интеграцията на малцинствени общности в британското общество. Чрез виртуална връзка се включи и заместник-кметът на Лондон Джоан Маккартни с ресор „Деца и семейства“.

Лондон е кметството с най-голяма българска общност във Великобритания, голяма част от която са от ромски произход. Преобладаващ е броят на хората, които не са успели да установят новия си миграционен статут за законно пребиваване, след като Великобритания напусна Европейския съюз. Липсата на такъв статут прибавя още проблеми към съществуващите, свързани с достъп до здравната система, до социални помощи, риск от бездомност, липса на трудова заетост.

В срещата участва и Тревър Блекман от платформа на 18 училища в Северен Лондон, в които учат много български деца. В някои има деца на до 250 семейства от България.

„Каквито и кампании да се провеждат, те няма как да постигнат пълен успех, докато не се повиши нивото на образование и грамотност“, посочи Илияна Йотова.

Общо беше мнението, че образованието е приоритет в работата с българските граждани от ромски произход.

 „Работеща практика е директният контакт с тези общности чрез медиатори. Трябва да се работи основно с естествените им лидери, които впоследствие се превръщат в успешни медиатори“, заяви Йотова.

Гостите предложиха създаването на гореща линия през българското посолство в Лондон, на която всеки може да намери достъпна информация на български език по основни въпроси.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here