27.01.2023 | петък | 05:55

Илин Димитров проведе работни посещения в Казахстан и Узбекистан

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе работни посещения в Република Казахстан и в Република Узбекистан. В столиците Астана и Ташкент министър Димитров осъществи над 10 срещи с фокус транспорт, туризъм и инвестиции в туризма.

По време на посещението в Казахстан министър Димитров се срещна с колегата си Асхат Оралов, министър на културата и спорта. Двамата разговаряха за възможностите за привличане на по-голям туристопоток чрез развитие на двустранните контакти в сферата на туризма. По покана на българския министър на туризма през юни министър Оралов ще посети България за подписването на меморандум за сътрудничество в областта на туризма. Министър Димитров се срещна и с Талгат Аманбаев, председател на Националната компания “Kazakh Tourism”, която отговаря за създаването и управлението на бранда „Казахстан“. Сред темите на разговора беше дигитализацията в туризма като приоритет на двете страни и обмяната на опит. 

Министър Димитров се срещна с представители на Комитета по инвестициите към Министерството на външните работи на Казахстан – “Kazaкh Invest”. По време на срещата българският министър посочи, че Казахстан е деветата по големина държава в света, а стратегическото й положение, природните богатства, политическата и икономическа стабилност я правят желан партньор и в областта на туризма.

По думите му туристическите връзки между България и Казахстан отбелязаха през последните години съществено развитие, възможностите на нашата страна в тази област, обаче, са много по-големи. България традиционно участва на международното туристическо изложение KITF в Алмати през април. Тази година ще се организира B2B туристически форум между представители на страната ни и Казахстан.

Министър Илин Димитров проведе работна среща и с казахстански туроператори. В разговорите беше поставен акцент, че се е образувал „вакуум“ в туристическия пазар от липсата на руски и украински туристи. По време на обсъжданията беше направена заявка от 15 туроператори за провеждането на онлайн семинар с наши компании през февруари.

Откриването на директна линия между двете страна беше тема на разговорите с представители на Air Astana. Авиокомпанията е имала готовност за стартиране на полетите до България, но пандемията е довела до забавяне в плановете. Планове за изпращане на повече туристи в България има и туроператорът Азия Лукс, който има чартърна програма до страната ни. Туроператорът изпраща в Европа около 170 000 туристи на година. Новата авиокомпания Панорама Еъруейс планира също откриване на чартърна линия до България.

По покана на директора на Агенцията за регулиране на алкохолния и тютюнев пазар и развитие на винопроизводството в Узбекистан Рахимжон Бобоев министър Димитров посети институцията. Агенцията отговаря за винопроизводството, но и за винения туризъм в страната. През декември представители на агенцията са посетили няколко наши изби и са останали очаровани от качествата на българските вина. По искане на Бобоев през март ще се проведе B2B онлайн семинар с участници от двете страни.

В българското посолство в Узбекистан министър Димитров проведе среща с узбекски туроператори от Ташкент, Бухара и Самарканд, на която беше договорено провеждане на онлайн срещи с българските им колеги за установяването на дългосрочни контакти.

Посещенията на министър Димитров се осъществиха с активното съдействие на българските дипломати в двете държави – посланик Боян Хаджиев и консул Пламен Петков в Казахстан и с ръководителя на мисията ни в  Узбекистан – Стояна Русинова.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...