fbpx
More

  Илхан Кючюк: Опитите да бъде санкционирана Русия имат една цел – да върнат страната на масата за преговори

  Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна, заяви евродепутатът

  „Всички опити да бъде санкционирана Русия имат една цел – да върнат страната на масата за преговори. Те нямат за цел да накажат една или друга държава или пък нейните граждани. Санкциите работят от 2014 г. – има два типа, които ЕС удържа едните са секторни, другите са породени от инвазията на РФ в Крим. Макар европейското единство да е поставяно много пъти под условие, то успя да удържи. Разбира се, във времето ще се види, че ще има много последици – икономически, социални които ще намерят дълбоко отражение в европейските общества”.

  Това коментира в “Денят започва” по БНТ Илхан Кючюк – евродепутат от групата на “Обнови Европа”.

  По думите му има общества, които работят за възприемането на последствията от войната и този процес е изцяло подпомаган от политическата класа, както и общества, на които политиците не обясняват нищо. Според Кючюк България е от вторите.

  “Опозицията не може да води в това отношение. Управляващата коалиция трябва да вземе отношение – достатъчно аргументирано и да излезе да го обясни”, каза той.

  Продължават преговорите за ембарго на руския петрол, въпросът ще бъде до каква степен ще бъдат калибрирани санкциите. Общата позиция на Европейския съюз за плащането на руския газ е единна, подчерта евродепутатът.

  “Много държави спазват санкциите. Тук въпросът е легитимен – не трябва да има двойни стандарти”, смята Кючюк.