fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:54:31
четвъртък | 26.05.2022 | 17:54:31
26.8 C
София

Илхан Кючюк: Има прогрес в отношенията между България и РСМ

Той посочи, че ако вярваме, че сме братски народи, трябва да направим необходимото да имаме обща перспектива в рамките на ЕС

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Определено има прогрес в отношенията между двете държави (България и Република Северна Македония), въпреки опитите за национализъм от едната или от другата страна, заяви евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк на форума „ЕС среща Балканите“.

„Независимо откъде идва национализмът, това е лошо и вреди на двустранните отношения“, каза Кючюк.

Той посочи, че ако вярваме, че сме братски народи, трябва да направим необходимото да имаме обща перспектива в рамките на ЕС, предаде БТА. Има добри примери, които показват, че отношенията могат да вървят в по-положителна посока и проблемните точки трябва да бъдат разглеждани и от двете страни и затова най-добра гаранция може да бъде ЕС.

“ЕС през преговорния механизъм може да даде гаранцията и на България, и на РСМ, че ще вървим заедно по европейския път, заяви Илхан Кючюк.

Според Кючюк, който е и докладчик за РСМ, трябва да се мине към прагматичния подход. Това е единственият начин да бъде възстановено доверието, коментира той. Явно е, че Договорът за приятелство и сътрудничество, подписан между България и РСМ, от 2017 г. дава добра перспектива за отношенията с РСМ, но в същото време поставя въпроса за присъединяването на РСМ към ЕС. Много неща се случиха през този период, има необходимост от обществен наратив, който е положителен за двете страни, каза Кючук.

Той е на мнение, че подходът „4+1“ е достатъчна гаранция, че двете страни ще влязат в нелекия разговор за историята, за миналото, за езика на омразата. В този подход се гарантират правата на българите, заедно с правата на черногорците и на хърватите, така че да бъдат записани в Конституцията на РСМ, т.е. да бъдат признати като конструиращ елемент, поясни Кючюк.

За него как това може да се случи като технология е въпрос на дълъг разговор. Най-реалистичното е, ако се отмени ветото, тоест България даде зелена светлина, да се потърси вариант за вписване на българите като конституиращ елемент в Конституцията на РСМ.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук