fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:34

Икономист: Мораториумът върху цените на тока вече дава своите негативни резултати

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Щетите от наложения мораториум върху цените на електроенергията вече са нанесени. Такава позиция изрази Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт пред БНР. По негово мнение вече не е останала заинтересована група, която да не се е обявила срещу действията на правителството в сектор енергетика.

“Големи потребители, синдикални организации, бизнес организации, енергийни предприятия – всички са против. Включително енергийни експерти от парламента, опозицията и управляващата коалиция”, каза Стайков.

Анализаторът обяви, че се е надявал мораториумът да бъде отхвърлен.

“Не е законен. С решение не може да се отмени законово установено право на КЕВР. По същия начин по-предният парламент беше взел решение да ограничи правомощията на изпълнителната власт”, посочи той и определи намесата в работата на регулатора като недопустима.

В същото време Стайков се съгласи, че цената на електроенергията е много висока и бизнесът в България не е подготвен за такива “екстремни стойности”.

“Процесът на либерализация беше направен по малко странен начин – изглеждаше като предните две либерализационни вълни, но там говорехме за няколко десетки компании, потребители на средно и на високо напрежение. В момента става въпрос за няколкостотин хиляди компании. Нормално е да има сериозни проблеми. Това са малки потребители, в голяма степен те нямат представа как работи този пазар”, коментира експертът.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img