fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 03:50

И софиянци ще се потопят в магията на пернишкия маскараден фестивал “Сурва”

Мястото ще бъде в Борисовата градина

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Пернишкият международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ ще гостува в София на 9 януари, съобщават организаторите му. Мястото ще бъде Парк-театър “Борисова градина”. Събитието ще премине под надслова “Да изгоним злото! Да бъде!”.

“Сурва” ще започне с половинчасовия спектакъл “Игри с маски”, изпълнен от “Майсторите на танца”, с художествен ръководител Красимир Димитров. Програмата включва беседа с гл. ас. д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките (БАН), която ще представи обичая и ще даде отговори на въпроси за произхода и идеята на фестивала, както и защо се отбелязва в началото на годината.

Главното събитие ще бъде дефилето на сурвакарски групи от гр. Батановци, село Лобош, Община Ковачевци, село Лесковец, село Банище, Община Брезник. Ще има сурвакари и от село Селищен дол, село Люлин, Община Перник. Близо 200 участници ще представят магията на “Сурва”.

След гостуването си в столицата, фестивалът на маскарадните игри ще превземе Перник от 13 до 30 януари.

Фестивалът “Сурва” се завръща в Перник след двегодишна пауза | NewsONE

Тържествата в миньорския град ще започнат с народния празник “Сурва”, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Дефилетата ще бъдат разделени в три уикенда през месеца – 15-16, 22-23 и 29-30 януари.

Фестивалът е част от представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.  

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img