5.12.2022 | понеделник | 21:02

И Росица Матева се обяви против броенето на разписките от машините

Публикувано:

Сподели поста:

Още един зам.- председател от Централната избирателна комисия се обяви против решението да бъдат броени разписките от машините за гласуване.

Това стана ясно след интервю на Росица Матева пред БНТ. Тя заяви, че с броенето се обезсмисля машинното гласуване и че приетото с мнозинство решение на ръководството на ЦИК не е било аргументирано.

Това е вторият представител от ръководството на Централната избирателна комисия, който публично се обяви против решението на ЦИК да се броят разписките от машинното гласуване. Преди няколко дни същото направи и зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК: Броенето на разписките от машините за гласуване е риск за изборния процес | NewsONE

Росица Матева каза, че 2-3 часа ще отнеме преброяването на хартиените разписки, което ще доведе до забавяне на изборния процес, до струпване на членове на СИК при предаването на протоколите.

Тя даде за пример процеса при вота през юли, когато протоколите са били предавани бързо и организирано, което не е довело до напрежение.

снимка: NewsOne

По изборен кодекс резултатът ще се зачита от машинния протокол.

Карантинираните ще гласуват както и на изборите на 11 юли – поставените под карантина и изолация могат да подават заявления, за да бъде съставена секционна комисия, към която да гласуват. Седем заявления ще са достатъчни за назначаване на секционна комисия. Те могат да бъдат подадени и онлайн в сайта на Централната избирателна комисия.

Броенето на разписките от машините за гласуване във всички избирателни секции беше изненадващо решено от ЦИК преди няколко дни. За ръчно броене на всички разписки настояваха още на предишните парламентарни избори от ГЕРБ. Според тях  само така може да се гарантира честността на изборите.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...