fbpx
More

  И Росица Матева се обяви против броенето на разписките от машините

  Това е вторият представител от ЦИК, който изрази несъгласие с решението на ръководството

  Още един зам.- председател от Централната избирателна комисия се обяви против решението да бъдат броени разписките от машините за гласуване.

  Това стана ясно след интервю на Росица Матева пред БНТ. Тя заяви, че с броенето се обезсмисля машинното гласуване и че приетото с мнозинство решение на ръководството на ЦИК не е било аргументирано.

  Това е вторият представител от ръководството на Централната избирателна комисия, който публично се обяви против решението на ЦИК да се броят разписките от машинното гласуване. Преди няколко дни същото направи и зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

  Говорителят на ЦИК: Броенето на разписките от машините за гласуване е риск за изборния процес | NewsONE

  Росица Матева каза, че 2-3 часа ще отнеме преброяването на хартиените разписки, което ще доведе до забавяне на изборния процес, до струпване на членове на СИК при предаването на протоколите.

  Тя даде за пример процеса при вота през юли, когато протоколите са били предавани бързо и организирано, което не е довело до напрежение.

  снимка: NewsOne

  По изборен кодекс резултатът ще се зачита от машинния протокол.

  Карантинираните ще гласуват както и на изборите на 11 юли – поставените под карантина и изолация могат да подават заявления, за да бъде съставена секционна комисия, към която да гласуват. Седем заявления ще са достатъчни за назначаване на секционна комисия. Те могат да бъдат подадени и онлайн в сайта на Централната избирателна комисия.

  Броенето на разписките от машините за гласуване във всички избирателни секции беше изненадващо решено от ЦИК преди няколко дни. За ръчно броене на всички разписки настояваха още на предишните парламентарни избори от ГЕРБ. Според тях  само така може да се гарантира честността на изборите.