3.12.2022 | събота | 08:43

И на Зукърбърг не му се размина! META вече е във фокуса на дигиталните шегаджии

Публикувано:

Сподели поста:

Представете си да създадете мрежа, в която милиони потребители споделят мисли, обиди и шеги всяка секунда. А сега си представете, че всички те са отделили тази една секунда за любимото си начинание на вас. В собствената ви социална мрежа. Точно, когато съобщавате най-голямата промяна за най-успешния си продукт.

Нещо такова се случва с милиардера Марк Зукърбърг, който след снощното официално съобщение, че преименува Facebook на МЕТА, би трябвало да е очаквал, че ще се събуди в свят, разделен от вълнение и ирония.

МЕТА може и да е замислена като следващото ниво на нефизическата социална свързаност, но за обикновените потребители, поне в началото, тя ще бъде основание да развихрят въображението си и да завържат с него футуристичните пориви на Зукърбърг. Със смях, съмнения и стари обвинения. Но нека първо да се посмеем.

Нищо не е случайно!

Каква е връзката между легендарната рок група Металика, рождения ден на милиардера Бил Гейтс, на който не му върви репутационно през последните две години, и новото име на „най-обичаната“ социална мрежа“? Ще си кажете – нищо. Не и ако сте българин и влизате в кухнята на процесите по-често. Защото наш потребител успя да реши формулата часове, след пресконференцията на Зукърбърг.

Bill Gates Steps Down From Microsoft's And Berkshire Hathaway's Boards Of  Directors

Горкият Марк наистина е попаднал във водовъртеж от съвпадения. Защото новият проект МЕТА беше съобщен на 28 октомври – рожденият ден на създателя на Майкрософт Бил Гейтс и датата, която се смята за рождена на създателите на „Nothing else matters“! Изкусително звучи да наложим едни върху други четирите букви на Зукърбърговия проект с първите четири от името на метъл бандата, но нека спрем дотук.

„Всеки сам си преценя“, завършва родният ни фейсбук потребител.

Наблюдателни наши сънародници направиха и друга асоциация. Според тях, плановете на американския милиардер не са толкова глобални и дори имат регионален характер. „Фейсбук става Мтел“, издадоха юзъри, които откриха странна прилика между новото лого на социалната мрежа и старото име на местен телекомуникационен оператор, базиран в София.

Image

Дали Марк не възнамерява да превърне напълно истинските ни сметки във виртуална реалност? Питка и сол на ВИП-терминала на летище „София“ би било едно добро начало на преговорите с американския бизнесмен, ако предположението се окаже вярно.

Шегите в социалните мрежи за новия проект обаче далеч не са само на български. Само да видите какво се случва в Америка. От Twitter не пропуснаха да се пошегуват с прекия си конкурент и постнаха туит, който гласи – „Имаме голяма новина. Шегуваме се, все още се казваме Twitter“.

Twitter itself joined in on the fun and sent out a playful tweet

Хумористичната вълна бързо обхвана и маркетинговите отдели на брандовете. Веригата за бърза храна Wendy’s се включи в подигравките към Зукърбърг, като промени името си в Twitter на Meat (месо).

Баскетболистът от NBA Meta World Peace, чието истинско име е Рон Артест и който се прекръсти през далечната 2011г., изглежда недоволен от последните събития около най-голямата социална мрежа.

Image

Възможно ли е обаче всичко, което прави Зукърбърг, да има отношение към хранително-вкусовата промишленост? Преценете сами.

Критиците на Facebook смятат, че новите начинания на компанията трудно ще заметат следите на предишни нейни прегрешения, включително обвиненията за неправомерно използване на данни, липсата на регулации за политици в мрежата, влошаване на менталното здраве на потребителите и потребителска експлоатация.

Other memes suggested that the rebrand is a shoddy attempt at Facebook clearing itself of recent scandals after whistleblower and former Facebook product manager Francis Haugen leaked the company's internal documents

В хумористичните подходи на потребителите се долавя скептицизъм и въпроси дали новият проект на Зукърбърг ще реши старите проблеми, заради част от които компанията стигна дори до изслушване пред Сената на Съединените щати. На този етап обаче връщане назад няма, а световните агенции обявиха, че META вече е в процес на търсене на 10 000 специалисти от Европейския съюз, които да подпомогнат създаването на новата социална метавселена.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...