fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:23

И личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства на пациенти с Ковид-19

Привилегията е само за здравноосигурени пациенти

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват безплатни лекарства на ковид пациентите. Рецептите ще са електронни, а решението влиза в сила незабавно. Това обяви на брифинг заместник -министърът на здравеопазването Димитър Петров.

“Така ще подобрим процеса на лечение на хората, които са с доказана ковид инфекция. От понеделник лекарите ще имат готовност да изписват рецепти”, обясни той и уточни, че тези безплатните медикаменти ще са само за здравноосигурени лица.

Петров обясни, че досега личните лекари не са имали право да изписват такива рецепти, а това са правели само работещите в ковид зоните.

“Второто решение е, че преразпределяме средства за лечебните заведения с разкрити над 10% легла за пациенти с коронавирус“, обяви още заместник-министърът. Според него по този начин ще се даде спокойствие на лечебните заведения.

Председателят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че след като са се запознали с това какви разходи имат болниците към края на септември, са взели решение да вдигнат месечните им стойности и да им отпуснат допълнителни средства до края на годината.

„688 млн.лв. са разпределени на лечебните заведения до края на годината. 51 млн. трябва да се дадат за неразплатени дейности от 2017-2018 г. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв., а месечната стойност, която те могат да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен допълнително“, обясни проф. Салчев.

Поискаха оставката на председателя на НЗОК проф. Петко Салчев


Попитан как приема, това че 18 Регионални лекарски колегии към Българския лекарски съюз поискаха оставката му заради непрозрачно разпределение на средства, той коментира, че сега не е време за оставки.

Салчев припомни, че са взели и решение, работещите на първа линия да получат през ноември по 1200 лв., а не по 1000, както досега.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here