fbpx
20.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:03:50
петък | 27.05.2022 | 02:03:50
20.8 C
София

И “Амазон” с амбицията да изгради глобална мрежа за бърз интернет

Компанията е поредната с амбициите да покрие планетата с високоскоростен интернет, дори на най-недостъпните места

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Амазон” обяви че е сключила договори за разполагане на множество спътници в ниска орбита около Земята, за да предоставя интернет услуги, съобщава АФП.

Компанията заяви, че нейните договори с Arianespace, Blue Origin и United Launch Alliance (ULA) са най-голямата търговска поръчка на ракети-носители в историята. Общата цена и времето, за да се превърне проектът Kuiper на в реалност, не бяха разкрити.

„Предстои ни още много работа, но екипът продължава да постига етап след етап във всеки аспект на нашата сателитна система“, каза в изявление старшият вицепрезидент на Amazon Дейв Лимп.

„Проектът Kuiper ще осигури бърз, достъпен широколентов достъп на десетки милиони клиенти в райони с недостатъчно интернет покритие“, добави той.

Преговарящите страни се договориха за до 83 изстрелвания на ракети-носители през следващите пет години с цел разполагане на 3236 спътника на Amazon.

Американският милиардер Илон Мъск, ръководител на космическата компания SpaceX, вече пусна над 1500 спътника в орбита, за да създаде мрежа за интернет услуги на Starlink.

В края на миналата година и “Боинг” се включи в надпреварата за космически интернет, като получи разрешение от САЩ за спътници, които ще предоставят интернет услуги.

Проектът Kuiper има за цел да предостави високоскоростна широколентова интернет услуга за домакинства, училища, болници, предприятия, операции за помощ при бедствия и други на места без надеждна свързаност, казват от “Амазон”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук