5.12.2022 | понеделник | 21:04

Художничка набира средства за поставяне на къщичка за книги в „Квартала“

Публикувано:

Сподели поста:

Основателят на творческа работилница „Дъга“ и художник Антоанета Кръстева иска да постави къщичка за книги на ъгъла на столичните улици „Цар Симеон“ и „Бачо Киро“. Според нея по този начин там ще се създаде едно по-нетрадиционно място за любителите на литературата. Нейното желание е да подпомогне развитието на идеята за създаване на един по-пъстър и различен квартал.

Проектът на къщичката е готов, районната администрация, на чиято територия ще се намира тя, е дала своето съгласие за поставянето й.

„Това е малко по-различна от стандартните къщички за книги. Идеята е да бъде изградена от по-стабилни материали. Тя ще бъде с метална конструкция“, разказва Кръстева пред информационния сайт NewsOne.

По думите й целта на къщичката, с два рафта, е да може да издържи и при температури от -20 градуса, а не след няколко дъждовни дни дървесината да се надуе и да започне да гние.

Тук обаче идва онова „но“, което спъва реализацията на къщичката. Повече от година Кръстева търси финансиране на тази своя идея.

„Беше ми обещан спонсор за изработване на самата къщичка, но нещата не се случиха. За това като начало започнах да събирам дарения от приятели и доста хора се включиха. Имам начален капитал от около 100 лв., но къщичката излиза около 1000 лв.“, обяснява художничката.

Тя уточнява, че в тази сума влиза всичко необходимо, за да стане възможна появата но новото литературно място в града.

На този ъгъл ще се намира бъдещата къщичка за книги
Снимка: Владимир Христовски

„Тези 1000 лв. са за произвеждане на къщичката, хонорар на архитекта – около 150 лв., още 30-40 лв., за да може да мине с официален печат към Пътна сигнализация“, посочва тя.

Антоанета Кръстева, която работи във ведомствената книжарница, намираща се в това кьоше, казва че има три кашона с книги, които ще постави първоначално, а след това ще очаква и минувачите да се включат, като оставят и взимат книги.

След края на работния си ден, Кръстева ще заключва къщичката, за да я опази от набезите на недобросъвестни хора. В момента художничката готви специална онлайн кампания за набиране на необходимите средства и се надява близо двугодишната й мечта да се превърне в реалност.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...