fbpx
More

  Художничка набира средства за поставяне на къщичка за книги в “Квартала”

  Въпреки трудностите, тя не спира да търси начин да реализира мечтата си

  Основателят на творческа работилница “Дъга” и художник Антоанета Кръстева иска да постави къщичка за книги на ъгъла на столичните улици “Цар Симеон” и “Бачо Киро”. Според нея по този начин там ще се създаде едно по-нетрадиционно място за любителите на литературата. Нейното желание е да подпомогне развитието на идеята за създаване на един по-пъстър и различен квартал.

  Проектът на къщичката е готов, районната администрация, на чиято територия ще се намира тя, е дала своето съгласие за поставянето й.

  “Това е малко по-различна от стандартните къщички за книги. Идеята е да бъде изградена от по-стабилни материали. Тя ще бъде с метална конструкция”, разказва Кръстева пред информационния сайт NewsOne.

  По думите й целта на къщичката, с два рафта, е да може да издържи и при температури от -20 градуса, а не след няколко дъждовни дни дървесината да се надуе и да започне да гние.

  Тук обаче идва онова „но“, което спъва реализацията на къщичката. Повече от година Кръстева търси финансиране на тази своя идея.

  “Беше ми обещан спонсор за изработване на самата къщичка, но нещата не се случиха. За това като начало започнах да събирам дарения от приятели и доста хора се включиха. Имам начален капитал от около 100 лв., но къщичката излиза около 1000 лв.”, обяснява художничката.

  Тя уточнява, че в тази сума влиза всичко необходимо, за да стане възможна появата но новото литературно място в града.

  На този ъгъл ще се намира бъдещата къщичка за книги
  Снимка: Владимир Христовски

  “Тези 1000 лв. са за произвеждане на къщичката, хонорар на архитекта – около 150 лв., още 30-40 лв., за да може да мине с официален печат към Пътна сигнализация“, посочва тя.

  Антоанета Кръстева, която работи във ведомствената книжарница, намираща се в това кьоше, казва че има три кашона с книги, които ще постави първоначално, а след това ще очаква и минувачите да се включат, като оставят и взимат книги.

  След края на работния си ден, Кръстева ще заключва къщичката, за да я опази от набезите на недобросъвестни хора. В момента художничката готви специална онлайн кампания за набиране на необходимите средства и се надява близо двугодишната й мечта да се превърне в реалност.