fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 19:03

Хронология и паралели на европейските протести

Протести имаше края в миналата година и срещу младата политиическа надежда на Австрия Себастиан Курц. След падането си от власт обаче той заяви, че ще се отдаде на частен бизнес

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Правителството на Кирил Петков не е единственото с млад премиер и състав на кабинет, който е преминавало през бурни протести и искания за оставки.

Само преди няколко години, съседната ни Гърция беше раздирана от жестока икономическа криза, а обществото там беше разединено по доста идентични теми. От една страна финансовия удар по всеки един джоб, а от друга фаталната тема за Македония, докара пред парламента в Атина земеделци с трактори и критяни в национални носии и геги. Всички искаха сметка от младия тогава и скандален Ципрас. Левият лидер, известен с непоносимостта си към вратовръзките, излезе пред множеството и се покачи на трактор. След дълга и емоционална реч, той дори събра овациите на тези, които бяха дошли да му искат сметка. Така той на практика оглави протеста, насочен срещу правителството му.

Същите ядове имат и в Скопие. В събота хиляди излязоха пред сградата на Владата с искане за предсрочни избори, две години преди края на сегашния мандат. Исканията са заради инфлация и високи цени. Но имаше и протест на националисти, които са против Френското предложение. Така на практика протестиращите македонци отхвърлиха варианта, който е най-изгоден за него. Президентът Пендаровски дори заяви, че Македония по-добре да се откаже от кандидатстване, отколкото да приеме всичко.

Протести имаше края в миналата година и срещу младата политиическа надежда на Австрия Себастиан Курц. След падането си от власт обаче той заяви, че ще се отдаде на частен бизнес.

Съседната Сърбия също беше поле на разнородни искания. В началото на годината имаше демонстрации с прозападна насоченост, които бяха последвани от контрадемонстрации в подкрепа на Русия, традиционен съюзник на Белград. Това обаче не се отрази на последвалите избори, а властта запази позициите си.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here