Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса ще обсъжда и решава въпросите на винения туризъм. Това стана ясно на кръгла маса под надслов „Перспективи пред развитието на винения туризъм. Виното като част от българския туристически продукт“, съобщиха от Министерство на туризма.

В приветствието си към участниците министърът на туризма Христо Проданов заяви, че това е първата по рода си широка дискусия по темата. По думите му виненият туризъм като част от туристическата индустрия е изключително важен за нашата страна, за развитие на устойчив туризъм в четири сезона и целогодишна дестинация. В България има над 200 изби, което е разнообразно предлагане.

Тази дискусия е начало за създаването на план за развитие на винения туризъм, който да бъде разработен съвместно с Министерство на земеделието и останалите институции. Държавата и представители на винените организации ще създадат работна група, която да работи по темата“, обяви министър Проданов. 

В обръщение към участниците зам.-министърът на земеделието Момчил Неков подчерта необходимостта да се защити виненият туризъм като нематериално културно наследство, за да може да се добавят винените маршрути в кафявите указателни табели. И добави, че са идентифицирани 130 винопроизводителите, които са направили винарни тип „шато“, подходящи за винен туризъм. Целта е да бъдат обособени в осем винени региони със защитено географско указание със своите специфики за популяризирането им.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here