fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:21:39
петък | 20.05.2022 | 07:21:39
5.7 C
София

Христо Проданов: Парите за хотели за бежанците трябва да спрат след 31 май

Бежанците вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора, заяви министърът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили.“ Това каза в студиото на “Денят започва” по БНТ министърът на туризма Христо Проданов. Той заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

“По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали”, каза министърът на туризма.

Проданов заяви още, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. От разговорите с 6000 души 90% искат веднага да започнат работа, предимно в сектор хотелиерство и ресторантьорство, каза Проданов.

Тези 25 000 души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се.

„В България има още 60 000 украинци, някои от които са с големи възможности – със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти и те създават грешно впечатление и негативен имидж,“ каза още той.

По думите му за първия период държавата е изплатила 11 млн. и 100 000 на хотелиерите за бежанците, но сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода. България кандидатства пред ЕС, за да възстанови парите в бюджета, уточни Проданов.

Министърът на туризма прогнозира още, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук