fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 18:30

Христо Иванов: Tрябва да се справим с две предизвикателства – корупцията и войната

Той призова да се опитаме да отговорим на въпроса как ще се управлява републиката, какво управление ще има

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Нашата отговорност оттук нататък е да отговорим на въпроса как ще управляваме България, за да се справим с двете огромни предизвикателства, пред които е изправена – корупцията и войната, каза  Христо Иванов от “Демократична България”. 

Иванов коментира, че отивайки на избори, партиите освен че ще възпроизведат поредната кампания с поредните клишета, трябва да се опитат да дадат отговор на въпроса как да излезем от спиралата на политическата криза, защото има достатъчно други, които са ни сполетели. Той заяви, че времето, в което могат да се вземат определени решения, изтича.

“Нека се опитаме да отговорим как ще се управлява републиката, какво управление ще има”, призова Иванов. 

Според него парламентът не е мястото, в което се упражнява властта, мнозинството може да се затвори само да си взема решенията. Той съществува, за да може да спира упражняването на властта, да бъде спирачка за твърде лесните и твърде бързите решения – затова е възникнал, коментира съпредседателят на “Демократична България”. 

Христо Иванов определи проблема с преборването на корупцията като проблем и на политическата култура, който изисква промяна на състоянието на националната политическа система. 

“Въпросът за корупцията поставя на първо място избора, каква политическа култура носим ние – дали е политическата култура на едноличните решения или е политическата култура на колективните решения, на споделянето на отговорността, на бавното обсъждане. На нас не ни достига политическата култура на колективното вземане на решения”, каза Иванов. 

Той призова при реформирането на съдебната власт въпросът за това кой е корумпиран и кой не да бъде изваден от политическия дебат и да бъде оставен на независимата съдебна власт.

Иванов заяви, че са стигнали до цивилизационно решение да се радват на независим съд, а сега им остава да реформират прокуратурата така, че тя да е неутрална, за да не служи повече на едни, отколкото на други. Той допълни, че трябва да намерят начин да постигнат съгласие по отношение на реформирането на прокуратурата така, че да служи на закона и на националния интерес.  

Според него, за да се постигне това съгласие, е необходимо определени политически фигури да отстъпят назад. Христо Иванов каза, че корупцията започва от руския модел. Той твърди, че целият международен модел, на който се опира нашата сигурност, стабилност и икономическа интеграция, е обект на агресията на Кремъл.

“Трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода, нашия модел на икономическо развитие”, завърши съпредседателят на ДБ.  

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img