fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:13:58
сряда | 25.05.2022 | 00:13:58
18.2 C
София

Христо Иванов: Отпада необходимостта от коалиционен съвет за изпращане на военна помощ за Украйна

Той добави, че “Демократична България” ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

След променените позиции на “Продължаваме промяната” и на “Има такъв народ” за изпращането на военна помощ за Украйна, отпада необходимостта от коалиционен съвет на управляващите утре. Това обяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по БНР, цитиран от пресцентъра на “Демократична България”.

По думите му ДБ ще предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента следващата сряда и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа. “Повече никой няма да може да отлага разглеждането на това решение и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с “Да” или “Не”. ​​Всеки политически играч ще прецени как да действа”, каза Иванов. 

В парламента има три предложения за решения – едно на “Демократична България”, едно на ГЕРБ и едно на ПП, в което става въпрос за хуманитарна, финансова и техническа помощ. “Демократична България” вкара точката във вид, в който изрично се споменава военна помощ, припомни Христо Иванов.

“Заявките на ГЕРБ и ДПС и позицията, която заеха от ИТН в последната публикация на лидера им във Фейсбук, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала. Така правителството ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-добър начин да изпълни този мандат”, заяви съпредседателят на обединението. 

Христо Иванов добави, че “Демократична България” ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев, като представителят на партията ще бъде определен спрямо нивото на останалите участници.

“Ако някой в Министерски съвет има нужда да отиде до Киев да се запознае с обстановката, ние го приветстваме, но “Демократична България” има последователна позиция и тя се основава на нашата гледна точка как изглежда българският национален интерес. България има пряк прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне руската агресия”, добави той. Иванов отбеляза, че е позицията на ДБ се формира в София, а не в Киев, тя е трайна и не се е променила, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук