28.11.2022 | понеделник | 04:33

Христо Иванов към Лозан Панов: Ако искахме да се прегърнем с БСП, отдавна да сме го направили

Публикувано:

Сподели поста:

Няколко дни преди изборите искрите между Лозан Панов и „Демократична България“ продължават да прехвърчат. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на острите критики на председателя на ВКС.

Вчера в свой пост във Facebook кандидатът за президент заподозря в задкулисни игри политическата формация и ги упрекна в предателство към избирателите си, ако планират коалиция с БСП.

Лозан Панов заподозря в задкулисни договорки „Демократична България“ | NewsONE

„Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим. За разговор и за конституционно мнозинство партньор е всеки възможен депутат. Ако докараме ГЕРБ и ДПС на власт как ще го наречем това? „Демократична България“ има много ясно обявени приоритети и без съдебна реформа няма да влезем в никаква конфигурация. Ние сме гарантите за това ГЕРБ и ДПС да не влязат нито през задния, нито през предния вход във властта“, заяви съпредседателят на „Демократична България“.

Снимка: Лозан Панов

Независимо от острите реакции на кандидата за президент и председател на Върховния касационен съд Христо Иванов заяви, че дясното обединение го подкрепя заради „неговата доказана независимост“.

„Ако искаме да избегнем риска от свръхконцентрация на власт в президентството, който и да е президент, има един единствен начин и това е силен парламент. Правителство, което си поеме ролята и започне да си върши работата. Правителство без ГЕРБ и ДПС. Тогава, който и да е следващият президент, ще се върне към ролята си“, смята Иванов.

В същото време Лозан Панов публикува още един „приятелски статус“ срещу Христо Иванов, като го обвини, че не се е изправил лице в лице срещу Иван Гешев. Председателят на ВКС визира изслушването на главния прокурор в комисията по правни въпроси в Народното събрание, когато се дискутираше темата за преместването на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата обратно в правосъдното министерство.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...