Френското предложение за РСМ е изключително добро за България и депутатите от “Демократична България” ще го подкрепят, ако то влезе за обсъждане в пленарната зала в Народното събрание. Това, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов.

„Франция се ангажира да ни помогне и когато казвам, че предложението е добро за България, го казвам, защото самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го потвърди на изслушването в Народното събрание“, каза още Христо Иванов. 

„Освен правителствената криза и тази в досега управляващото мнозинство – България е изправена пред едно много важно решение, свързано с РСМ. Това е важно не само за Северна Македония, но и аз нас, но ние сме на път да го провалим. Това ще бъде изключително жалко за нас. Това налива допълнително масло в огъня”, подчерта той. 

Според него Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата за Северна Македония, за да си осигури алиби за някакви свои вътрешнополитически действия. „Това е един начин, който меко казано е безотговорен. Най-накрая ние получихме резултат от френските усилия за посредничество. Прочетох много внимателно предложението. Говорих и с много авторитетни дипломати от различни политически сили. Общото мнение е, че това е едно много добро за България предложение. Искам да ме чуят всички – това е изключително добро за България предложение, което ние сме готови да изхвърлим в коша поради това, че сме във вътрешнополитически скандал в момента”, категоричен е Иванов. 

И допълни: „Когато България сега не успее да разгледа това предложение, защото няма политически контекст някой да иска да се занимава с тази тема, а това предложение е много добро за нас и не знаем кога ще има второ такова. Когато това се случи – ето това ще бъде национално предателство. Според предложението Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи. Ако Македония не направи това – няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото”.