fbpx
More

  Христо Иванов, ДБ: Лозан Панов не трябва да се представя като кандидатура на ДБ

  Предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат формално решение за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно, но Панов не трябва да се обявява като наш кандидат. Това каза в ефира на БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

  Той подчерта, че е важно да бъде съхранен гражданският характер на тази номинация, направена от „Правосъдие за всеки“.

  “В петък е имало разговор между колегите от ДБ и Лозан Панов, бях в чужбина и нямах възможност да участвам”, каза Иванов.

  Лидерът на „Да, България“ коментира и кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ.

  “Без да наречеш проблема и без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е ненаказаната корупция и злоупотреба с власт, а просто да кажеш, че всички трябва да се обединят, граничи с фалша. Надявам се в рамките на своята кампания той ще намери начин да погледне в очите тази реалност. Академичните постижения са наистина нещо впечатляващо, но ако няма история на гражданска позиция, ако няма история на собствено изживяване на шок от състоянието, в което се намира българската държава, и изведнъж кажеш, че можеш да обединиш хората, това повдига съмнение в автентичността”, коментира той и добави, че обединението, за което говори сега проф. Анастас Герджиков, главно засяга ГЕРБ и ДПС и определи като „основна драма“ на кандидатурата на ректора на СУ това дали той ще позволи да послужи като индулгенция за ГЕРБ и ДПС.

  Съпредседателят на „Демократична България“ заяви още, че с „Продължаваме промяната” не само ще се борят за един и същи електорат, а и с всички останали политически формации.

  “Нямаме проблем да разговаряме с когото и да било, който ни е конкурент на изборите, защото това е конкуренция на идеи и каузи, ние имаме своите аргументи. Избирателите ще решат, след което ще работим на база на този избор”, обясни Иванов.

  Според него е ясно, че следващият политически период, вероятно десетилетия, ще бъде доминиран от коалиции.