27.01.2023 | петък | 07:12

Христо Алексиев: Предприети са мерки за предотвратяване на инциденти с влакове

Публикувано:

Сподели поста:

Предприети са мерки за бъдещо предотвратяване на инциденти с влакове. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на изслушване в Народното събрание в Комисията по транспорт и съобщения. 

„В ход е извършването на повече контролни проверки на експлоатационния персонал и техническото състояние на подвижния състав от локомотивните инструктори и от експерти на централно управление“, каза вицепремиерът Алексиев. Той подчерта, че се провежда извънреден инструктаж на служителите и че е увеличен обемът и времето за прегледи на електрически измервателни устройства и пожароизвестителна инсталация на локомотивите. 

По разпореждане на Христо Алексиев се изпълняват проверки на веригите за защита и измерване на електрическа енергия, както и за състоянието на кабели, шини и укрепващите елементи за двигатели на локомотиви. В най-кратък срок ще се достави съвременна техника, която се изразява в термовизуални камери за диагностика на натоварванията в електрическите системи. В момента са обявени около 14 процедури за поддръжка, резервни части или ремонт на подвижен състав. 

Алексиев категорично отбеляза, че до края на 2023 г. ще се извърши последователно анализ на финансовата рентабилност на всеки влак, маршрут и линия. „Заложили сме разработване на изцяло нова търговска тарифа за превоз на пътници по отношение на продажби, ценова политика, предлагане на допълнителни отстъпки и други“, допълни още той. 

По думите му се работи за изпълнение на ,,търговски” график за движение на влаковете по критерии, касаещи премахване на допълнителните спирания. Това означава пренасочване на вагони от слабонаселени влакове към натоварени линии и маршрути. Като важна мярка е увеличаване на сезонните влакове на дълги разстояния и приоритизиране на движението на пътническите влакове.

По отношение на поръчката за нов подвижен състав Христо Алексиев обяви, че е изготвена и е пратена за одобрение, преглед и нотификация от страна на Европейската комисия. „Спазваме всички стъпки и допълнихме част за поддръжка на новите влакове, защото това е от изключително значение предвид тяхната рентабилност“, допълни той.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...