5.12.2022 | понеделник | 21:13

Христо Алексиев: Корабът „Вера Су“ потъва

Публикувано:

Сподели поста:

Корабът „Вера Су“ вече потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Екипажът отказва евакуация, но държавата е в готовност да им помогне. Това стана ясно на брифинг на служебния транспортен министър Христо Алексиев и екоминистърът Асен Личев, които са на място.

 „Наш приоритет е запазването на човешкия живот затова действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Христо Алексиев. 

Той обясни, че работата на място е сложна, защото не може да бъде вкарана тежка техника, тъй като зоната е защитена по „Натура 2000“. Друг проблем е лошото време и вълните, които през изминалите дни са достигали 4 бала. 

„Другият възможен вариант, който анализирахме беше по въздух. Поради силния вятър и близост до скали също е рисковано“, заяви Алексиев.

По думите му товарът в кораба не се класифицира като опасен и подчерта, че в случая държавата е действала адекватно, а не като пиратска, и именно затова са дали време на собственика на кораба пръв да предприеме действия. След като са видели, че не го прави се е намесила държавата.

„Държавата е действала по най-адекватния начин, защото това не е опасен товар“, заяви той.

Алексиев обясни, че екипажът не напуска кораба, защото ако го направят, той ще се счита за изоставен.

От своя страна министър Асен Личев обяви, че взетата проба на водата тази сутрин от трюма е показала по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото вчера.

Той увери още, че е минимален рискът от изтичане на гориво от кораба и поясни, че онзи ден е било източено дизеловото гориво, намиращо се в долните резервоари.

„По отношение на взривното изпускане на карбамид се надявам да не се създаде ситуация“, заяви той и добави, че не очаква да има измиране на морски обитатели в района.

Директорът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ във Варна Румен Николов обясни,че товарът, който се намира в кораба, е сух.

„Няма драстично наводняване или запълване на трюма. Проникването на вода в трюма не е изключено да е от някой вентилационен отвор“, каза той.

Николов обяви, че утре ще бъде свалено поредното количество гориво и уточни, че не го източват напълно, за да се поддържат системите на кораба в работен режим.

„След като източим цялото гориво от кораба започваме подготовката за прехвърляне на товара на плавателни съдове“, заяви той.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...