4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:39:50
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:39:50

Христо Алексиев: Корабът “Вера Су” потъва

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Корабът “Вера Су” вече потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Екипажът отказва евакуация, но държавата е в готовност да им помогне. Това стана ясно на брифинг на служебния транспортен министър Христо Алексиев и екоминистърът Асен Личев, които са на място.

 „Наш приоритет е запазването на човешкия живот затова действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Христо Алексиев. 

Той обясни, че работата на място е сложна, защото не може да бъде вкарана тежка техника, тъй като зоната е защитена по “Натура 2000”. Друг проблем е лошото време и вълните, които през изминалите дни са достигали 4 бала. 

“Другият възможен вариант, който анализирахме беше по въздух. Поради силния вятър и близост до скали също е рисковано”, заяви Алексиев.

По думите му товарът в кораба не се класифицира като опасен и подчерта, че в случая държавата е действала адекватно, а не като пиратска, и именно затова са дали време на собственика на кораба пръв да предприеме действия. След като са видели, че не го прави се е намесила държавата.

“Държавата е действала по най-адекватния начин, защото това не е опасен товар”, заяви той.

Алексиев обясни, че екипажът не напуска кораба, защото ако го направят, той ще се счита за изоставен.

От своя страна министър Асен Личев обяви, че взетата проба на водата тази сутрин от трюма е показала по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото вчера.

Той увери още, че е минимален рискът от изтичане на гориво от кораба и поясни, че онзи ден е било източено дизеловото гориво, намиращо се в долните резервоари.

“По отношение на взривното изпускане на карбамид се надявам да не се създаде ситуация”, заяви той и добави, че не очаква да има измиране на морски обитатели в района.

Директорът на Главна дирекция “Аварийно спасителна дейност“ във Варна Румен Николов обясни,че товарът, който се намира в кораба, е сух.

“Няма драстично наводняване или запълване на трюма. Проникването на вода в трюма не е изключено да е от някой вентилационен отвор”, каза той.

Николов обяви, че утре ще бъде свалено поредното количество гориво и уточни, че не го източват напълно, за да се поддържат системите на кораба в работен режим.

“След като източим цялото гориво от кораба започваме подготовката за прехвърляне на товара на плавателни съдове”, заяви той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук