fbpx
More

  Христо Алексиев: Корабът “Вера Су” потъва

  Корабът “Вера Су” вече потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Екипажът отказва евакуация, но държавата е в готовност да им помогне. Това стана ясно на брифинг на служебния транспортен министър Христо Алексиев и екоминистърът Асен Личев, които са на място.

   „Наш приоритет е запазването на човешкия живот затова действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Христо Алексиев. 

  Той обясни, че работата на място е сложна, защото не може да бъде вкарана тежка техника, тъй като зоната е защитена по “Натура 2000”. Друг проблем е лошото време и вълните, които през изминалите дни са достигали 4 бала. 

  “Другият възможен вариант, който анализирахме беше по въздух. Поради силния вятър и близост до скали също е рисковано”, заяви Алексиев.

  По думите му товарът в кораба не се класифицира като опасен и подчерта, че в случая държавата е действала адекватно, а не като пиратска, и именно затова са дали време на собственика на кораба пръв да предприеме действия. След като са видели, че не го прави се е намесила държавата.

  “Държавата е действала по най-адекватния начин, защото това не е опасен товар”, заяви той.

  Алексиев обясни, че екипажът не напуска кораба, защото ако го направят, той ще се счита за изоставен.

  От своя страна министър Асен Личев обяви, че взетата проба на водата тази сутрин от трюма е показала по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото вчера.

  Той увери още, че е минимален рискът от изтичане на гориво от кораба и поясни, че онзи ден е било източено дизеловото гориво, намиращо се в долните резервоари.

  “По отношение на взривното изпускане на карбамид се надявам да не се създаде ситуация”, заяви той и добави, че не очаква да има измиране на морски обитатели в района.

  Директорът на Главна дирекция “Аварийно спасителна дейност“ във Варна Румен Николов обясни,че товарът, който се намира в кораба, е сух.

  “Няма драстично наводняване или запълване на трюма. Проникването на вода в трюма не е изключено да е от някой вентилационен отвор”, каза той.

  Николов обяви, че утре ще бъде свалено поредното количество гориво и уточни, че не го източват напълно, за да се поддържат системите на кораба в работен режим.

  “След като източим цялото гориво от кораба започваме подготовката за прехвърляне на товара на плавателни съдове”, заяви той.