fbpx
More

  Хотелиери сигнализираха, че средствата за украинските бежанци са крайно недостатъчни (ВИДЕО)

  Да се разреши на украинците да доплащат към 15-те лева от държавата по програмата за настаняване на бежанци, предлагат от БХРА

  Хотелиери сигнализираха, че средствата за украинските бежанци са крайно недостатъчни. Част от собствениците на  хотелите в Балчик настанили украинци, обявиха  ще продължат да работят и по новата програма за подпомагане от 15 лв., одобрена от Министерския съвет. 

  В момента около 7000 са украинците на територията на област Добрич, получили временна закрила, а местата във ведомствените бази по данни на областната администрация са едва около 500. Собствениците на хотели напомниха ,че средствата отпускани от държавата за украинските бежанци са крайно недостатъчни.

  Част от хотелиерите в Балчик настанили украинци, обявиха  ще продължат да работят и по новата програма за подпомагане от 15 лв., одобрена от Министерския съвет. Според тях е наложително да се преосмисли отпускана  сума ,като правителството трябва да се вземе  спешни и адекватни мерки , по повод интеграцията на украинските бежанци  в общество ни. Хотелиерите споделят, че украинските граждани, дошли в България повече като туристи, вече са  напуснали страната ни и тук са само крайно нуждаещите се бежанци, които наистина няма къде да отидат. Те предлагат като мярка и  премахване на условието след започване на работа украинците да напускат хотелите или ведомствените бази до месец.

  Да се разреши на украинците да доплащат към 15-те лева от държавата по програмата за настаняване на бежанци, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

  Според Асоциацията държавата отново прехвърля отговорността за решаване на въпросите с настаняването на бежанците от Украйна на хотелиерите. Въпреки че 31 май е крайната дата, посочена от управляващите за напускане на черноморските хотели, управляващите към момента не са направили нужната организация за преместването на бежанците, смятат от Асоциацията