fbpx
More

  Холивуд на прага да се откаже от огнестрелните оръжия

  Предложенията идват след като Алек Болдуин застреля оператор и рани режисьор

  Ръководни фактори, артисти, режисьори и редица хора от американската филмова индустрия, призовават за забрана на огнестрелните оръжия при снимането на филми. Реакцията им идва само дни, след като холивудската звезда Алек Болдуин простреля смъртоносно оператор и рани режисьор, по време на заснемането на продукцията “Rust” в Ню Мексико.

  В Холивуд вече се чуват предложения реализмът на огнестрелните оръжия да бъде заменен с помощта на компютърни технологии и допълнителна обработка на картината и звука по време на монтажа на лентата.

  “Всеки риск е твърде голям”, заяви изпълнителният продуцент на полицейския сериал “Новобранецът” – Алекси Холи. Той вече е изпратил съобщение до отговорните лица в продукцията, с което ги уведомява, че оттук насетне ще се използват единствено оръжия със сачми, а огънят и звуковите ефекти ще бъдат интегрирани допълнително.

  Крейг Зобал, режисьор на криминалната поредица “Мер от Ийсттаун” апелира всички да последват примера на Холи, като обясни, че самият той вече е въвел практика за използване на безопасни “оръжия”, макар в миналото да е използвал бойни.

  Операторът Бил Дил, който е учител на трагично загиналата Халина Хътчинс, коментира с възмущение, че при наличието на толкова много алтернативи, ръководителите на продукцията са избрали използването на истински оръжия.

  Rust film crew voiced safety complaints before fatal shooting of cinematographer | CBC News
  Снимачната площадка на “Rust”

  Разбира се, в киноиндустрията се появиха и хора, които се опитаха да дадат обяснение за използването на истински оръжия. Режисьорът Стивън Хол споделя, че продукциите се оскъпяват при използването на компютърни ефекти. Британският специалист по огнестрелни оръжия Сам Дормър пък споделя, че истинското оръжие провокира по-искрена реакция от актьора. Дормър обаче допълва, че обезопасяването на сцените с престрелки е въпрос на време и че Холивуд върви категорично в тази посока.

  Профсъюзът на актьорите в САЩ внесе повече светлина за използваните оръжия в различни продукции. Според синдиката, оръжията, които използват халосни патрони, също могат да бъдат опасни за живота на актьорите от непосредствена близост, да предизвикат изгаряне или дори летален изход. Поради тази причина профсъюзът предлага и тяхната забрана.

  Everything we know about the fatal 'Rust' shooting — and what could happen next

  На този етап все още няма повдигнати обвинения срещу Алек Болдуин. Американски медии лансират различни версии как зареденото оръжие е стигнало до ръцете на актьора.

  Според два източника на Си Ен Ен, цитирани от БТВ, асистент-режисьорът на продукцията, който е подал оръжието в ръцете на Болдуин, при предишни филми е демонстрирал пренебрежение към нормите за безопасност.

  Според пиротехника Маги Гол, въпросният Дейв Холс не предупреждавал кога при снимките ще бъдат използвани оръжия и пропускал да организира задължителните срещи за безопасност с екипа. Холс все още не е отговорил на публичните обвинения, чака се коментар и от продуцентската къща.