fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 01:41

Хърватия откри грандиозния “Пелешацки мост”, който свърза двете части на страната

Досега пътуващите чакаха с часове на босненската граница, за да се придвижат между севера и юга

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Хърватия откри грандиозния “Пелешацки мост”, с който свързва южното си крайбрежие с останалата част от страната.

Новината е дългоочаквана не само заради голямата транспортна промяна – с новия мост се заобикаля Босна и Херцеговина, която беше единствената връзка между двете части на страната. Мостът е изграден от водеща китайска компания, но финансирането му е европейско.

Участъкът от 2.4 км е с “огромно значение” за Хърватия, което е “не само емоционално поради връзката на територията на Хърватия, но и за туризма и икономиката като цяло” – заяви транспортният министър Олег Буткович. Загреб се надява, че това ще помогне за възстановяване на сектора, сринал се по време на пандемията.

Досега пътуващите през Хърватия чакаха с часове на босненската граница, за да се придвижат между севера и юга. Причината е, че Босна запази излаза си на море, макар и във вид на съвсем малка ивица, след разпадането на Югославия. В резултат на това 90 хил. души, включително жителите на Дубровник, останаха откъснати и се затрудни както придвижването по работа, така и на туристите.

Изграждането на съоръжението започна през 2007 г., но беше спряно заради бюджетни ограничения. Пари бяха отпуснати през 2017 г. от Европейския съюз.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img